Hitler beordrede 2.928 tanks og selvkørende kanoner til at indtage det fremskudte frontafsnit omkring Kursk. Angrebet var Tysklands største kampvognsangreb på østfronten.

Krig - Slag under 2. verdenskrig

Panserslaget ved Kursk

I en sidste krampetrækning på østfronten beordrer Hitler i 1943 den tyske hær til at indtage byen Kursk. Men sovjethæren er velforberedt. Slaget om Kursk kulminerer, da tusinder af kampvogne støder sammen syd for byen.

Georgij Zhukov tabte aldrig et slag

Inden slaget ved Kursk havde Zhukov allerede besejret japanerne ved Khalkin Gol i 1939, overvundet tyskerne ved både Leningrad og Moskva i 1941 og endelig udslettet hele den tyske 6. armé ved Stalingrad i 1942. Og nu planlagde han at gøre det samme ved Kursk. Selvom Stalin ligesom Hitler var kendt for at blande sig i militærets anliggender, gav Sovjetunionens leder Zhukov sin uforbeholdne støtte til slagplanen for Kursk.

"Stalin lyttede som aldrig set før", fortalte Zhukov, efter han havde præsenteret sin strategi, som gik ud på at slide den tyske hær – og i særdeleshed dens panser – op ved hjælp af forsvar. Både Stalin og Zhukov vidste, at vejen til sejr over Nazityskland ville være lang og koste umådeligt mange menneskeliv og materiel. De var imidlertid overbeviste om, at ødelæggelsen af de tyske panserdivisioner ved Kursk ville sikre sejren i det lange løb.

Læs vores store tema om 2. verdenskrig, hvor vi går i dybden med alle krigens aspekter

Læs også:

Slag under 2. verdenskrig

Panserslaget ved Kursk

2 minutter
Slag under 2. verdenskrig

Uudtømmelig sovjethær sejrede over tyskerne ved Kursk

14 minutter
Våben under 2. verdenskrig

Hitlers frygtindgydende dræbertank var uduelig i krig

10 minutter

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!