Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

“Polske ryttere angreb tyske kampvogne”

Polen blev taget så meget på sengen af den tyske blitzkrieg, at kavaleriet prøvede at stoppe kampvognene med sabler. Det er en god historie – men har den hold i virkeligheden?

Hans Winke/Imageselect

Den 1. september 1939 rykkede nazisterne ind over grænsen til Polen, og 2. verdenskrig var i gang. Et af de første steder tyskerne mødte modstand, var nær landsbyen Krojanty.

Her indledte en eskadron af ulaner – polske kavalerister – en blodig kamp mod den tyske krigsmaskine. Mere end 20 heste døde.

Dagen efter inviterede nazisterne to italienske journalister ud på slagmarken og fortalte dem, at de døde heste var resultatet af et hovedløst angreb på de tyske kamp­vogne.

“Polakkernes angreb var modigt og ­dumdristigt, men de havde ikke en chance over for tyskerne.”
William L. Shirer: “Det Tredje Riges storhed og fald”, 1960.

Bagefter skrev journalis­terne en levende beretning om polak­kernes fortvivlede mod, da de med lanser og sabler gik løs på kampvognene.

Historien gik verden rundt, og den blev brugt flittigt i tysk propaganda for at understrege, hvor primitive polakkerne var.

Efter krigen optrådte episoden i mange historiebøger, bl.a. det højt respekterede værk “Det Tredje Riges storhed og fald” fra 1960 af jour­nalisten William L. Shirer:

“Ryttere imod kampvogne! Kavaleriets lange lanse overfor kampvognenes lange løb. Polakkernes angreb var modigt og dumdristigt, men de havde ikke en chance over for tyskerne”.

FOR OG IMOD: Erindring over for forskning

De polske ulaner var bevæbnet med panserværnsrifler, som var en reel trussel mod let pansrede kampvogne.

© Ministerstwo Wojny

KONKLUSION: Nazistisk propaganda har trukket lange spor

De beredne ulaner havde rødder tilbage til 1700-tallet og var en del af den stolte polske kavaleri-tradition.

Myten om, hvordan dette symbol på gammeldags krigsførelse gjorde håbløs modstand mod tyskernes kampvogne, var så god en historie, at den er blevet genfortalt lige siden. Men historieforskningen har vist, at den ikke er baseret på fakta.

Det polske rytterangreb med sabel og lanse er en myte skabt af tyskernes propaganda. I virkeligheden var polakkerne langtfra uduelige. I de 36 dage, det tog nazisterne at erobre Polen, blev de mødt af i alt 16 kavaleriangreb, hvoraf størstedelen var en succes.

Ved byen Mokra lykkedes det endda polakkerne at ødelægge 50 tyske tanks, mange af dem igennem ulanernes angreb. De red om bag en kampvogn, steg ned fra deres heste og beskød dens svage bagside med panserværnsrifler.

MYTEKNUSERNES DOM: Angrebet fandt ikke sted.

© HISTORIE

Lyt også til MYTEKNUSERNE som podcast på vores site eller i din foretrukne app – hvor vi tager favntag med de største skrøner fra historien.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul