Shutterstock

Vidste USA, at Japan ville angribe Pearl Harbor?

Som et lyn fra en blå himmel fór de japanske fly ind over Pearl Harbor og lod bomberne falde. Angrebet på flådebasen var katastrofalt – men kunne måske være undgået.

Kl. 7.55 om morgenen den 7. december 1941 angreb japanske fly og skibe den amerikanske stillehavsflåde i Pearl Harbor, Hawaii.

Angrebet kom tilsyneladende bag på præsident Franklin D. Roosevelt, som dagen efter i en radiotale forklarede, at USA var “pludseligt og bevidst angrebet af sø- og luftstyrker”.

VIDEO – Se japanerne angribe:

Flere embedsmænd og militærfolk delte dog ikke Roosevelts overraskelse. Blandt dem var general og militæranalytiker Billy Mitchell, som allerede i 1925 vurderede, at Japan en dag ville angribe Pearl Harbor med bombefly.

I løbet af 1941 – året for angrebet – blev advarslerne flere. Allerede i januar lærte Joseph Grew, USA’s ambassadør i Japan, om de japanske planer under et møde med en udenlandsk kollega, men udenrigsministeriet ignorerede advarslerne.

Samme oplevelse havde en ung asiatisk mand, som ifølge krigskorrespondenten Eric Sevareid havde oplysninger om et forestående angreb. Også han blev afvist af udenrigsministeriet.

Japanske tropper indtog Beijing i august 1937.

© Associated Press Billedbyline

Hvorfor angreb japanerne?

I månederne inden angrebet opfangede USA’s efterretningstjenester desuden flere beskeder, som indikerede, at Japan pønsede på noget stort. Men de mange brikker blev aldrig samlet.

Da Japan angreb Pearl Harbor, var USA derfor forsvarsløst. Det kostede ca. 2.400 amerikanere livet

USA's krigsskibe rejste sig påny:

USS Tennessee var et af 21 amerikanske krigsskibe, der blev ødelagt under angrebet. De fleste fartøjer – bortset fra tre – blev repareret og sendt tilbage i tjeneste.

PHOTO 12/IMAGESELECT

USS West Virginia blev ramt af to bomber og syv torpedoer. 106 amerikanere omkom, da det store skib gik til bunds. Det tog tre år at bjærge og reparere skibet, før det senere deltog i invasionen af Okinawa.

PHOTO 12/IMAGESELECT