Vidste USA, at Japan ville angribe Pearl Harbor?

Som et lyn fra en blå himmel fór de japanske fly ind over Pearl Harbor og lod bomberne falde. Angrebet på flådebasen var katastrofalt – men kunne måske være undgået.

Som et lyn fra en blå himmel fór de japanske fly ind over Pearl Harbor og lod bomberne falde. Angrebet på flådebasen var katastrofalt – men kunne måske være undgået.

Shutterstock

Kl. 7.55 om morgenen den 7. december 1941 angreb japanske fly og skibe den amerikanske stillehavsflåde i Pearl Harbor, Hawaii.

Angrebet kom tilsyneladende bag på præsident Franklin D. Roosevelt, som dagen efter i en radiotale forklarede, at USA var “pludseligt og bevidst angrebet af sø- og luftstyrker”.

VIDEO – Se japanerne angribe:

Flere embedsmænd og militærfolk delte dog ikke Roosevelts overraskelse. Blandt dem var general og militæranalytiker Billy Mitchell, som allerede i 1925 vurderede, at Japan en dag ville angribe Pearl Harbor med bombefly.

I løbet af 1941 – året for angrebet – blev advarslerne flere. Allerede i januar lærte Joseph Grew, USA’s ambassadør i Japan, om de japanske planer under et møde med en udenlandsk kollega, men udenrigsministeriet ignorerede advarslerne.

Samme oplevelse havde en ung asiatisk mand, som ifølge krigskorrespondenten Eric Sevareid havde oplysninger om et forestående angreb. Også han blev afvist af udenrigsministeriet.

Japanske tropper indtog Beijing i august 1937.

© Associated Press Billedbyline

Hvorfor angreb japanerne?

En krig mellem USA og Japan havde ulmet i årtier inden angrebet på Pearl Harbor i 1941. Begge lande ville dominere Stillehavet, og især Japan havde siden årtusindskiftet vundet flere krige mod nabolandene og indtaget enorme territorier – tilbage var kun USA som den eneste rival.

USA betragtede også Japan som en trussel og forsøgte med diplomati og handelsblokader, men i november 1941 brød forhandlingerne sammen. Nogle dage senere angreb Japan Pearl Harbor, og USA gik ind i 2. verdenskrig.

I månederne inden angrebet opfangede USA’s efterretningstjenester desuden flere beskeder, som indikerede, at Japan pønsede på noget stort. Men de mange brikker blev aldrig samlet.

Da Japan angreb Pearl Harbor, var USA derfor forsvarsløst. Det kostede ca. 2.400 amerikanere livet

USA's krigsskibe rejste sig påny: