Smykke magen til Anne Franks er fundet i kz-lejr

I dødslejren Sobibór har forskere fundet et helt særligt smykke. Nu undersøger de, om ejeren og Anne Frank kendte hinanden.

Anne Frank havde et vedhæng magen til.

© Ullstein Bild/All Over Press

Et ganske særligt smykke er blevet fundet i den nazistiske udryddelseslejr Sobibór i Polen – smykket er identisk med et vedhæng, som tilhørte den verdensberømte jødiske pige Anne Frank.

Fundet under guldbrædder

Et forskerhold af polske, israelske og hollandske arkæologer gravede smykket frem under gulvbrædderne på det sted, hvor koncentrationslejrens kvindelige fanger blev tvunget til at klæde sig af, inden de blev gasset ihjel.

Gennem research har eksperter fundet frem til, at det lille trekantede vedhæng tilhørte en ung jødisk kvinde ved navn Karoline Cohn.

Slående lighed med Anne Franks smykke

Hun blev i 1941 deporteret til den jødiske ghetto i Minsk, hvor sporene af hende ophører.

Hendes vedhæng blev dog sidenhen transporteret til dødslejren Sobibór – hvis ikke af hende selv, så af en anden. Her har det ligget skjult, indtil arkæologerne for nylig gravede det frem.

Med undtagelse af den indgraverede fødselsdato på smykkets forside er Karoline Cohns og Anne Franks smykker fuldstændig ens.

Kvindernes forhold undersøges

De er så unikke i deres design, at forskerne ikke kender til andre tilsvarende smykker.

Derfor undersøger de nu, om de to kvinder kan have kendt hinanden. Ud over identiske smykker blev begge kvinder født i Frankfurt a.M. i 1929.

3 spørgsmål til professoren

Yoram Haimi
Arkæolog ved Israel
Antiquities Authority, Israel

Hvordan fandt I vedhænget?

Det var vores polske medarbejdere, som fandt det. De begyndte straks at tale sammen på polsk, og det er som regel et tegn på, at de har fundet noget interessant. Jeg var der ikke, da det blev gravet frem, men de kontaktede mig, så snart de læste den indgraverede tekst.

Kan I være helt sikre på, at smykket har tilhørt Karoline Cohn?

Ja, det kan vi. Karoline Cohn er den eneste jødiske pige, som er født den dag i Frankfurt. Vi ved med sikkerhed, at hun blev deporteret til ghettoen i Minsk i efteråret 1941, og at mange af jøderne dér senere blev deporteret til Sobibor, hvor de blev dræbt.

Hvad er næste skridt?

Nu håber vi, at personer, som har smykker magen til, vil kontakte os. Så kan vi komme videre med vores research.