I nogle få timer er jeg kommet her til jer – sådan indleder Adolf Hitler sin tale til de næsten 2 000 tilhængere, der er forsamlede i ølhallen Bürgerbräukeller
i München for at fejre årsdagen for det tyske nationalsocialistiske partis kupforsøg, der fandt sted i 1923. Klokken er 20.10 den 8. november 1939. Diktatoren ved ikke, at hans liv er i fare.
Han har valgt at deltage i festdagen i München, selvom 2. verdenskrig lige er brudt ud. Men i Berlin venter krigsråd om Frankrigs erobring, og den tiltagende tåge truer med at lukke Münchens flyveplads. Hitler vælger derfor at tage et tidligt nattog tilbage til hovedstaden. Han afkorter sin tale og forlader ølhallen allerede 21.07, næsten en time tidligere, end han plejer.
Otte personer blev dræbt
13 minutter senere eksploderer stensøjlen bag Hitlers nu tomme talerstol. En tribune og dele af ølhallens tag styrter sammen i en sky af røg og støv, og talerstolen bliver pulveriseret. En kraftig trykbølge knuser vinduer og døre, og møblementet tættest på søjlen forvandles til kaffegrus. De fleste af tilhørerne har nået at forlade lokalet, men otte personer dør, og 62 kvæstes. Først tror man, det er et luftangreb, men snart går rigsalarmen om attentatet ud.
Samme aften lagde grænsepolitiet i byen Konstanz mærke til en mand, der sneg sig rundt ved den schweiziske grænse. Da de forhørte ham, viste han sig at være en tømrer ved navn Georg Elser. Manden hævdede, at han blot ledte efter en bekendt i hjemstavnsforeningen, men da politiet undersøgte hans ejendele, fandt de en udløser, medlemsmærket til et kommunistisk kampforbund og et postkort af Bürgerbräukeller. Måske havde Elser tænkt sig at vise genstandene til de schweiziske myndigheder for at få politisk asyl, men her, på den forkerte side af grænsen, beseglede tingene hans skæbne. Han blev sendt til forhør i München og tilstod efter fem brutale dage, at han stod bag attentatet.