Spitfire-vrag gemte på knoglerester

75 år efter at et Spitfire-fly styrtede ned under 2. verdenskrig, har arkæologer udgravet resterne af tragedien. Blandt vragdelene gemte sig knoglestumper fra flyets pilot.

Storbritannien fabrikerede omkring 22.000 Spitfire-fly til Royal Air Force under 2. verdenskrig.

20-årig pilot mistede livet

Den 22. november 1940 styrtede et Spitfire-fly i et marskområde i det østlige England. Flyets pilot, 20-årige Harold Edwin Penketh, havde kun 13 timers erfaring i at styre en Spitfire, da flyet ramte jorden. Penketh døde på stedet, og hans lig blev hevet ud af flyet og sendt til hjembyen Brighton, så familien kunne begrave den omkomne pilot.

Nu – 75 år efter ulykken – har arkæologer fundet knoglerester blandt vragdelene af Penkeths fly, en Mark 1 Spitfire X4593. Retsmedicinere bekræfter, at knogleresterne tilhørte den unge pilot.
En undersøgelse af ulykken har vist, at der enten var tale om en fejl i flyets forsyning af ilt, eller at Penketh selv var skyld i fejlen.
Uanset hvad, fik fejlen flyet til at styrte i en sump, hvorefter vand og mudder fyldte vraget, så det efterfølgende sank to meter.

Lille dreng så tragedien ske

Den dengang kun 8-årige Tony Redhead så tragedien ske. Som så mange andre dage under krigen, sad han på trapperne foran sit barndomshjem i Cambridgeshire og kiggede på kampfly som Hurricane, Spitfire og Lancaster Bomber.

Men denne dag skulle blive anderledes end de andre. Sammen med to andre fly, drønede et Spitfire-fly fra Royal Air Force hen over hovedet på ham. Flyet med Harold Edwin Penketh ved roret var på en træningsmission, men da det nåede en højde på 8,5 km, blev flyet pludselig slået ud af kurs og begyndte at dykke.

“Jeg husker, at flyet lavede en enorm larm”, fortæller den nu 83-årige Tony Redhead til den engelske avis Telegraph.
“Og lige pludselig stoppede maskineriet, og flyet styrtede direkte mod jorden”, fortæller han videre.

I omkring 600 meters højde lykkedes det besætningen at rette flyet op, men hurtigt begyndte det atter at dykke, og inden længe smadrede flyet ned i jorden med næsen først.

Flere Spitfire-fund har set dagens lys

I syv dage har arkæologer fra Oxford Archaelogy East nu gravet i det sumpede område, hvor Penkeths Spitfire styrtede ned:

“Det er virkelig spændende, og det er virkelig en udfordring. Jeg har lavet alle mulige typer af arkæologi verden over, men at kunne sige 'Vi har gravet en Spitfire op' – det overgår alt, jeg tidligere har arbejdet med”, siger projektleder Stephen Macaulay til den engelske avis Daily Mail.

Selvom flyet har ligget begravet i den engelske marsk i 75 år, har arkæologerne været heldige at udgrave flere fund fra vraget.
For udover knogleresterne har arkæologerne udgravet flyets cockpit, kontrolpaneler og den ene benzintank.
Også Harold Edwin Penkeths ur og cigaretetui med initialerne “HEP” er dukket op, ligesom arkæologerne også har udgravet flyets Merlin-motor, en velbevaret gummihovedpude og dele af flyets vinge.