Aviation History Collection/Imageselect
Boeing B-17G, 44-8464 -The Old Lady- and 44-6385, 99th BG, 348th BS, 1944

Spøgelsesfly landede uden en sjæl ombord

Under 2. verdenskrig landede et mennesketomt fly ved de britiske stillinger i Liége.

Den 21. november 1944 opdagede britiske soldater et B-17-bombefly, der havde direkte kurs mod deres stillinger nær byen Liège i Belgien. Flyets landingshjul var ude, og alt tydede på, at det forsøgte at lande.

Soldaterne frygtede, at det ville ramme dem, men maskinen strøg over og ramte i stedet markerne bag dem. Med voldsom fart foretog flyet en ublid landing, og den ene vinge skrabede i jorden.

Men så rettede maskinen sig op og stoppede. Soldaterne ventede at se besætningen, men ingen kom ud af flyet, hvis motorer fortsat kørte.

Efter 20 minutter klatrede major John Crisp ombord og opdagede forbløffet, at flyet var tomt.

Under den efterfølgende undersøgelse stod det klart, at flyets besætning allerede var tilbage på sin base i England. Den havde været på bombetogt over Tyskland, da flyet blev ramt af flak.

Piloten Harold DeBolt satte derfor kursen hjemad, men da to af de fire motorer satte ud, gav han ordre til, at alle skulle springe ud i faldskærm.

Forinden satte han flyets automatpilot til, og tilsyneladende var motorerne efterfølgende gået i gang igen og havde bragt flyet til Belgien, hvor det landede – helt af sig selv.