Stalin aflyste attentat mod Hitler

Sovjetunionens diktator Josef Stalin afblæste to gange planer om at myrde Adolf Hitler. Stalin frygtede, at Tyskland ville slutte fred med Vesten.

Hitler overlevede flere mordforsøg og pralede gerne med sin sejlivethed – her over for Italiens diktator Benito Mussolini.

Fremskredne planer om at myrde Adolf Hitler blev i 1943 og 1944 bremset af Sovjetunionens diktator Josef Stalin. Det afslører den pensionerede general og indenrigsminister Anatolij Kulikov.

“En konkret plan om at myrde Hitler i hans bunker blev udtænkt, men Stalin aflyste den pludselig af frygt for, at Hitlers håndlangere ville indgå en separat fredsaftale med Storbritannien og USA efter Hitlers død”, fortalte Kulikov ved en konference om militærhistorie i Moskva.

Ifølge Kulikov havde Sovjetunionen endnu en chance for at komme af med Hitler i 1944, hvor det var lykkedes at plante en snigmorder i Adolf Hitlers nærmeste følge. Men igen aflyste Stalin planen – denne gang fordi han mente, at Sovjetunionen var stærk nok til at besejre Tyskland så grundigt, at landet aldrig ville blive en trussel igen. Desuden ville en fortsættelse af krigen gøre det muligt for Sovjetunionen at få langt større indflydelse i Østeuropa.

Historikere mener, at mindst 17 attentater blev planlagt mod Hitler i 1939-1945.