Tysk general bliver bortført

Nazisterne står bag et rædselsregime på den besatte ø Kreta. Som hævn beslutter græske modstandsfolk og britiske agenter at kidnappe den tyske øverstbefalende på øen.

Den overvægtige general Heinrich Kreipe (i midten) måtte følge sine bortførere over flere pas på Idabjerget, Kretas højeste.

Det er en mørk aften på Kreta. I en vejgrøft uden for hovedbyen, Iraklio, stirrer ni par øjne vagtsomt ud i natten. Da en stor Opel viser sig, springer de ni mænd op på vejen og standser bilen.

Et øjeblik efter er chaufføren overmandet og passageren, den tyske general Heinrich Kreipe, taget til fange.

Aktionen har været planlagt længe. Lige siden den tyske besættelse af Kreta i foråret 1941 har øboerne levet under et terrorregime.

I modsætning til mange andre områder satte kretenserne sig voldsomt til modværge mod de tyske invasionsstyrker. Nazisternes svar var massehenrettelser og nedbrændinger af landsbyer.

Især én mand har fået ry for uhørt brutalitet, general Friedrich-Wilhelm Müller – kendt som Slagteren fra Kreta. Egentlig skulle Müller være bortført, men han er bortrejst, da gruppen er klar til at slå til i april 1944.

I stedet beslutter de græske frihedskæmpere og britiske agenter at kidnappe Müllers stedfortræder, general Kreipe.

Flugt bliver forhindringsløb

Selve bortførelsen er i virkeligheden den nemmeste del af operationen. Opgaven er nu at få den tilfangetagne general væk fra Kreta, hvor over 50.000 tyske soldater er udstationeret.

Kreipe bliver lodset om på bagsædet af bilen, klemt inde mellem et par velvoksne græske frihedskæmpere. På forsædet sidder de to britiske agenter, som leder aktionen, William Stanley Moss og Patrick Leigh Fermor.

Begge englændere er iklædt tyske uniformer – vel vidende, at plottet med at optræde i fjendens uniformer automatisk vil medføre en henrettelse, hvis de bliver fanget.

For at komme ud til kysten er selskabet nødt til at køre igennem Iraklio, som vrimler med tyskere. I løbet af natten bliver bilen standset 22 gange ved tyske kontrolposter.

Men Patrick Leigh Fermor, som tidligere har rejst i Tyskland og taler sproget, har hver gang held til narre vagterne.

I 1972 kunne Patrick Leigh Fermor og Heinrich Kreipe skåle på gamle krigsminder ved Akropolis.

Landsbyboere risikerer livet

På den anden side af Iraklio efterlader Fermor og Moss generalens Opel ved kysten, for at tyskerne skal tro, at Kreipe allerede er sejlet væk fra øen.

Men i virkeligheden er bortførerne nødt til at krydse Kreta fra nord til syd for at komme til det aftalte opsamlingssted. Med sig på slæb har selskabet den overvægtige og modvillige Kreipe, som tilmed er såret i benet.

For at undgå de utallige tyske patruljer søger bortførerne op på det sneklædte Idabjerg. Undervejs får de hjælp af lokale landsbyboere, der med livet som indsats kommer med mad og fortæller om tyskernes bevægelser.

Endelig, efter mere end to uger på flugt, lykkes det at få kontakt til den britiske garnison i Egypten og blive afhentet af en båd. Udskibningen sker kun få hundrede meter fra en tysk vagtpost, som heldigvis har for travlt med at tørre vasketøj til at opdage noget.

Efter afhøring i Kairo bliver Heinrich Kreipe fløjet til en krigsfangelejr i Canada. På Kreta er den tilbagevendte general Müller rasende over bortførelsen og afreagerer ved senere at beordre flere massakrer på civile.

Men kidnapningen styrker moralen i modstandsbevægelsen på øen gevaldigt og sender et signal til tyskerne om, at de allierede kan slå til hvor som helst.

Video

Se gamle fjender mødes igen

28 år efter bortførelsen mødtes general Kreipe igen med sine bortførere i et græsk tv-show. Se genforeningen og interviews med Heinrich Kreipe og Patrick Leigh Fermor. Programmet er på engelsk.