Da SS Sultana lagde fra kaj for sidste gang, havde skibet 2.000 flere passagerer om bord, end det var bygget til.

Frigivne fanger døde i skibskatastrofe

Den 21. april 1865 gik over 2000 udsultede krigsfanger om bord på floddamperen SS Sultana i New Orleans. Skibet skulle sejle dem væk fra helvedet i Sydstaterne og hjem til deres kære i Nordstaterne. Så langt nåede de aldrig.

2. oktober 2014 af Marianne Dalsgaard

Folk stod så tæt, at mange knap kunne røre sig. 2.427 mennesker var gået ombord på SS Sultana. Det var over 2000 flere, end det lille skib var bygget til.

Langt de fleste af passagererne var nordstatssoldater, der havde siddet som krigsfanger i månedsvis i Sydstaternes fangelejre. De var trætte, afkræftede og udsultede, og skulle hjem til St. Louis.

Sydstatssabotør havde listet bombe i lasten

De frigivne soldater glædede sig over, at de havde vundet krigen, som havde raset i fire år. Nu skulle de hjem.

Fem dage efter afrejse, den 27. april 1865, var floddamperen på vej nordpå ad en biflod til Mississippi-floden efter at have opsamlet nyligt befriede nordstatssoldater fra fangelejrene Andersonville og Cahaba. Klokken 2 om natten eksploderede kedlerne på SS Sultana pludselig, og skibet brød i brand. De fleste passagerer kastede sig i havet for ikke at brænde ihjel, men druknede i det kolde vand. Over 1.700 mennesker døde.

Efterfølgende kom det frem, at eksplosionen skyldtes bomber, såkaldte kultorpedoer, som en sabotør fra Sydstaterne havde anbragt i kuldepotet. Og SS Sultana var ikke det eneste skib, som var blevet ramt.

Læs mere om Sydstaternes missioner

Sydstaternes sabotage-missioner var et forsøg på at vende krigslykken og vinde Den Amerikanske Borgerkrig. SS Sultana blev det sidste grusomme punktum i den ellers tabte kamp. Læs mere om Sydstaternes sabotørkorps og korpsets metoder under den sidste tid af Den Amerikanske Borgerkrig i Historie nr. 15/2014.

NB! Du skal have en profil på Historie for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i...

Læs også