7.000 britiske krigsveteraner meldte sig frivilligt til at bekæmpe IRA i Irland. Mange trak i uniform for at undslippe arbejdsløshed.

Hvem var Black and Tans?

Hvorfor hed den britiske politistyrke Black and Tans - og hvem var de?

5. august 2015

Ekssoldater blev hyret til politistyrken Black and Tans

En brutal britisk politistyrke, der i 1919-1921 bekæmpede oprørere i Irland, fik øgenavnet “Black and Tans”. Irland var under britisk herredømme, men undergrundshæren IRA havde grebet til våben for at vinde selvstændighed. Politiet blev så overbebyrdet, at styret i London valgte at hyre arbejds­løse ekssoldater fra 1. verdenskrig som hjælpebetjente.

Uniformernes farver gav navnet Black and Tans

Frivillige strømmede til, og mangel på uniformer blev løst ved at trække på militære overskudslagre. Da de nye betjente ankom til Irland, var de derfor iklædt en blanding af irsk politis mørkegrønt, britisk politis mørkeblåt og hærens kaki. Hånlige irere fandt hurtigt på at kalde de frivillige Black and Tans – sorte og gulbrune.

Alle britiske styrker blev kaldt Black and Tans af irerne

I kampen mod IRA lod de dårligt trænede betjente ofte deres vrede over angreb gå ud over civile. Landsbyer blev brændt, præster dræbt, og i 1920 var de med til at ødelægge byen Corks centrum. Nogle overgreb blev dog begået af andre britiske styrker, men irerne omtalte dem alle som Black and Tans.

 

Måske er du interesseret i...

Læs også