Manx Museum/Manx National Heritage

Mysterium om engelsk guldring løst

Inskriptionen “JD” har hidtil været en gåde for historikere, men nu kædes en kendt britisk ring sammen med blodige begivenheder i 1600-tallets Storbritannien.

I december 2020 fandt en britisk amatørarkæolog en 370 år gammel guldring på Isle of Man i Det Irske Hav. Siden da har lokalhistorikere forsøgt at finde ud af, hvem ringen tilhørte. Nu er de kommet frem til et muligt svar takket være ringens inskription: “JD”.

“Initialerne JD kan referere til James Stanley, som var den 7. jarl af Derby og Lord of Man. Han støttede royalisternes sag under Den Engelske Borgerkrig (1642-1651, red.). Breve og dokumenter fra den tid viser, at han underskrev sig med J Derby, så initialerne JD passer på ham”, forklarer Allison Fox, kurator på Manx Museum.

Ringens formodede ejermand, den 7. jarl af Derby, blev i slutningen af 1630’erne portrætteret med sin hustru og et af parrets 10 børn.

© The Frick Collection/Anthony van Dyck

Minde om halshugget ægtemand

Lord Derby kæmpede på kongens side i Den Engelske Borgerkrig, og da royalisterne tabte krigen i 1651, blev jarlen derfor henrettet. Ringen er formentlig efterfølgende blevet fremstillet til lord Derbys kone, lady Charlotte, som et minde om hendes afdøde ægtemand.

Lady Charlotte af Derby var selv indædt royalist og forsvarede i 1644 familiens hjem, borgen Lathom House i Lancashire, i tre måneder mod en belejrende hær. Herefter flygtede hun til Isle of Man, hvor ringen blev fundet 370 år senere.

Lady Charlotte måtte overgive sine to borge på Man efter krigen og endte selv i fængsel. Hun blev dog løsladt igen. Om hun mistede ringen i fængslet eller først efter sin død i 1664, vides ikke.