Mennesketand fundet i legendarisk ubåd

Forskere har finkæmmet den berømte ubåd H. L. Hunley fra den amerikanske borgerkrig i ikke mindre end 17 år. Og nu har de gjort endnu et fund fra den forulykkede besætning: en tand.

Ubåden H. L. Hunley sank i 1864. 153 år efter har to forskere nu fundet en mennesketand inde i fartøjet.

© BS RJK / Ritzau

I 2000 blev ubåden H. L. Hunley hævet fra havets bund, og i de sidste 17 år har to forskere gennemsøgt vraget for besætningens efterladte krops- og ejendele og restaureret fartøjet.

Og efter alle de år har de nu fundet en mennesketand, som havde rustet sig fast på et håndtag af jern.

De to forskere bag fundet mener ifølge DailyMail, at tanden stammer fra den 24-årige Frank Collins, fordi den er fundet tæt på hans plads i ubåden.

Angrebet gav bagslag

I februar 1864 gled ubåden H. L. Hunley gennem vandet ud for byen North Charleston i staten South Carolina under den amerikanske borgerkrig.

Ubåden var bare1,2 meter i diameter og en del af sydstaternes (Konføderationen) styrker, som kæmpede mod nordstaterne (Unionen). Og ud for South Carolina lykkedes det ubåden – som den første ubåd i verden – at sænke et fjendtligt skib.

Tragisk nok sænkede H. L. Hunley også sig selv ved samme angreb, fordi ubåden kun var seks meter fra nordstatsskibet Housatonic. Eksplosionen har derfor også ramt angriberen selv. Og hele besætningen på otte mand sank og døde med ubåden.

Beskyttet i bassin på 300.000 L

Siden bjærgningen af ubåden i 2000 har den været opbevaret i en stor tank med ca. 300.000 liter vand og kemikalier for at beskytte den. Men tre gange om ugen dræner forskerne bassinet for at undersøge H. L. Hunley.

Den nyfundne tand har ifølge forskerne sluppet sin ejermand efter hans død i takt med, at liget er blevet nedbrudt.