Nyt fund: Orkan blæser liv i Den Amerikanske Borgerkrig

Kanonkugler fra et dramatisk kapitel i Den Amerikanske Borgerkrig er fundet på en ø ud for South Carolina. Orkanen Matthew vristede det stadig eksplosive skyts ud af strandsandet.

De 16 rustne kanonkugler lå i en pæn bunke i strandkanten, og én var endda forsynet med et luntehul til tidsindstillet sprængning.

© Richard Beck

Det krævede en fuldblods tropisk orkan at lirke 16 kanonkugler fra Den Amerikanske Borgerkrig ud af sandet på Folly Island ud for byen Charleston i South Carolina.

Vindstød på op til 260 km/t fik dele af stranden til at erodere, og ud af sandmasserne dukkede en flig af det skyts, nordstatshæren opmagasinerede på den kystnære ø under krigen.

En lokal strandgæst faldt over den gamle ammunition og tilkaldte straks den lokale sherif, der senere ringede efter luftvåbnets bomberyddere.

Senere samme dag lød der hule drøn over Folly Island, da sprængningseksperter gjorde kort proces med det potentielt eksplosive fund.

Kanonkugler skulle smadre fort

Kanonkuglerne stammer efter al sandsynlighed fra Nordstaternes fremstød mod den vigtige sydstatshavn Charleston i sommeren 1863.

Byen var stærkt befæstet, bl.a. med kystfortet Fort Wagner syd for havneindløbet, der var med til at holde den slagkraftige nordstatsflåde ude af havnen.

Kanonkuglerne er fundet på Folly Island (rød), der var støttepunkt for Nordstaternes angreb på Fort Wagner (sort) i 1863. Fort Wagner beskyttede indsejlingen til Charlestons store naturhavn.

Over 5000 nordstatssoldater fra både hær og flåde forsøgte over to omgange i juli 1863 at storme Fort Wagner, men blev begge gange slået tilbage.

Angrebene blev forsynet med materiel fra støttepunkter på bl.a. Folly Island omkring 10 kilometer væk, hvor de gamle kanonkugler nu endelig er blevet fundet og ekspederet ud af historien med et brag.

”Sumpenglene” fra det 54. Massachusetts-regiment kunne godt have brugt støtten fra en snes ekstra kanonkugler under stormløbet på Fort Wagner den 18. juli 1863. Regimentet – der var et af de første sorte hærenheder under borgerkrigen – mistede næsten halvdelen af sine 600 mand.

© Library of Congress