Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De 16 rustne kanonkugler lå i en pæn bunke i strandkanten, og én var endda forsynet med et luntehul til tidsindstillet sprængning.

© Richard Beck
Krig - Den Amerikanske borgerkrig

Nyt fund: Orkan blæser liv i Den Amerikanske Borgerkrig

Kanonkugler fra et dramatisk kapitel i Den Amerikanske Borgerkrig er fundet på en ø ud for South Carolina. Orkanen Matthew vristede det stadig eksplosive skyts ud af strandsandet.

Det krævede en fuldblods tropisk orkan at lirke 16 kanonkugler fra Den Amerikanske Borgerkrig ud af sandet på Folly Island ud for byen Charleston i South Carolina.

Vindstød på op til 260 km/t fik dele af stranden til at erodere, og ud af sandmasserne dukkede en flig af det skyts, nordstatshæren opmagasinerede på den kystnære ø under krigen.

En lokal strandgæst faldt over den gamle ammunition og tilkaldte straks den lokale sherif, der senere ringede efter luftvåbnets bomberyddere.

Senere samme dag lød der hule drøn over Folly Island, da sprængningseksperter gjorde kort proces med det potentielt eksplosive fund.

Kanonkugler skulle smadre fort

Kanonkuglerne stammer efter al sandsynlighed fra Nordstaternes fremstød mod den vigtige sydstatshavn Charleston i sommeren 1863.

Byen var stærkt befæstet, bl.a. med kystfortet Fort Wagner syd for havneindløbet, der var med til at holde den slagkraftige nordstatsflåde ude af havnen.

Kanonkuglerne er fundet på Folly Island (rød), der var støttepunkt for Nordstaternes angreb på Fort Wagner (sort) i 1863. Fort Wagner beskyttede indsejlingen til Charlestons store naturhavn.

Over 5000 nordstatssoldater fra både hær og flåde forsøgte over to omgange i juli 1863 at storme Fort Wagner, men blev begge gange slået tilbage.

Angrebene blev forsynet med materiel fra støttepunkter på bl.a. Folly Island omkring 10 kilometer væk, hvor de gamle kanonkugler nu endelig er blevet fundet og ekspederet ud af historien med et brag.

”Sumpenglene” fra det 54. Massachusetts-regiment kunne godt have brugt støtten fra en snes ekstra kanonkugler under stormløbet på Fort Wagner den 18. juli 1863. Regimentet – der var et af de første sorte hærenheder under borgerkrigen – mistede næsten halvdelen af sine 600 mand.

© Library of Congress

Læs også:

Revolution

Hvor mange blev henrettet under Terrorregimet?

2 minutter
Den Amerikanske borgerkrig

Mennesketand fundet i legendarisk ubåd

2 minutter
2. verdenskrig

Den brændende by viser piloterne vej

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul