Jack Mayer/AP/Ritzau Scanpix

Statue af berømt sydstatsgeneral fjernet

Efter anbefaling fra en kommission har de amerikanske politikere valgt at fjerne en statue af Robert E. Lee, der stod i hovedstadens hjerte.

En statue af sydstatsgeneralen Robert E. Lee er blevet fjernet fra National Statuary Hall Collection i Capitol-bygningen i Washington, D.C., der huser USA’s kongres.

Her stod den sammen med flere andre statuer af prominente – bl.a. George Washington, USA’s første præsident.

Statuen af Robert E. Lee skal fremover stå i Virginia Museum of History & Culture.

© Jack Mayer/AP/Ritzau Scanpix

Lee-statuen blev kørt bort tidligt om morgenen mandag den 21. december 2020. Beslutningen blev truffet efter anbefaling fra en kommission nedsat af Virginias guvernør, Ralph Northam (demokrat).

Under Den Amerikanske Borgerkrig var delstaten Virginia en del af konføderationen (Sydstaterne), der endte som taber.

Borgerretsforkæmper tager pladsen

“Konføderationen er et symbol på Virginias racistiske og splittende historie. Det er på tide, at vi fortæller vores historie gennem fremstillinger af udholdenhed, mangfoldighed og inklusion”, forklarer Northam.

Som erstatning for Lee kommer der en statue af borgerretsaktivisten Barbara Rose Johns Powell, der i en alder af blot 16 år arrangerede en skolestrejke i Virginia.

Barbara dimitterede fra high school i 1952.

© Moton Museum

I 1951 gik hun på en overfyldt skole kun for sorte. Eleverne forlangte samme forhold som hvide elever, og sagen endte for retten.

Den efterfølgende dom slog fast, at raceopdeling i offentlige skoler er ulovlig.