50 minutter i Berlinmurens dødsstribe

Et år efter Berlinmurens opførelse er stemningen i Berlin spændt. Ugentligt er der blodige forsøg på at krydse grænsen fra Øst- til Vestberlin. Om eftermiddagen den 17. august 1962 forsøger to kolleger at forcere muren til friheden for øjnene af hele verden.

Mureren Peter Fechter var 18 år, da han prøvede at flygte over Berlinmuren i ønsket om frihed i Vesttyskland.

© Wikimedia Commons

Hjertet pumper i Peter Fechters bryst. Det er knapt to timer siden, at han og kollegaen Helmut Kulbeik tog den spontane beslutning: De ville ikke vende tilbage efter frokostpausen.

Klokken er nu næsten 14. De havde tidligere lagt mærke til et tomt snedkerværksted ved Berlinmuren tæt på deres arbejdsplads. Ét vindue er ikke muret til. Heldet er med dem.

Med skoene af for at dæmpe lyden fra deres skridt, står Peter og Helmut klar ved vinduet. Det skal times perfekt, hvis de skal nå over på den anden side.

Berlinmurens ’dødsstribe’ ligger som en gold ødemark foran dem. To betonmure, pigtråd og vagter med skarpladte geværer. Risikoen er stor, men med udsigt til friheden på den anden side af Berlinmuren, er det for fristende.

Et spring mod friheden

Med ét hører de stemmer i bygningen. De ser på hinanden, nikker og springer ud af vinduet. Pigtråden på toppen af den første mur bliver hurtigt forceret. Med fødderne på jorden i Dødsstriben er der kun én ting af gøre for Peter og Helmut: Løbe.

De hører de første skud. Idet Helmut når op på muren på modsatte side og kæmper sig gennem pigtråden, ser han Peter. Han er som frosset i Dødsstriben. ”Kom nu, kom nu, skynd dig!”, råber Helmut.

Peter sætter igen i løb. Flere skud bliver affyret fra de østtyske grænsevagter. Idet Peter når muren og begynder at klatre rammer en voldsom smerte i hoften.

Han vælter ned og læner sig mod muren. Blodet løber fra et sår lige under maven. Peter ser op mod muren, han allerede har krydset.

Flere vagter lægger an og skyder. Med ét falder Peter til jorden midt i pigtråden.

Peter Fechter lå døende til fuldt skue fra begge sider af muren, efter han blev skudt for foden af Berlinmuren inde i Dødsstriben.

© Wikimedia Commons

50 minutter i Berlinmurens pigtråd

50 minutter. Så lang tid lå Peter Fechter under pigtråden i Berlinmurens Dødsstribe og skreg af smerte og råbte på hjælp. 50 minutter tog det, før Peter forblødte.

Ingen hjælp kom. Ingen fra Øst- eller Vestberlin turde nærme sig af frygt for, at den modsatte side skulle skyde. Først da Peters skrig stoppede, hentede de østtyske grænsevagter ham under et slør af røg.

Peter Fechter var den 27. person, der døde i forsøget på at krydse Berlinmuren fra Øst- til Vestberlin. Den tragiske hændelse udspillede sig for øjnene af både Øst og Vest.

I alt mistede 136 mennesker livet i deres flugtforsøg over Berlinmuren.

Efter 50 minutter gav Peter Fechter ikke lyd fra sig længere. Først her efter blev han hentet af de østtyske grænsevagter.

© Wikimedia Commons