Det var blevet sent, da den 25-årige lærerinde Ingrid Taegner vendte hjem fra et besøg hos gamle kolleger i Vestberlin. Det sidste, aftenens vært havde sagt, var: “Hvorfor bliver du ikke her?”
På U-banestationen Treptow i Østberlin bemærkede Ingrid, at den sædvanlige soldat ikke stod på sin post. Ingrid vandrede gennem de mørke gader til sit hjem ved Landwehr-kanalen. Også her manglede vagterne.
Ingrid tænkte ikke videre over det, mens hun låste sig ind i den toværelses lejlighed, som hun, hendes mand og deres spæde søn havde været heldige at få. Den lille familie kunne gå til ro.
Morgenen efter var det søndag den 13. august 1961. Da Ingrid trak gardinerne til side, så hun, at der stod soldater opstillet nede ved kanalen. De havde spændt en snor ud langs bredden og forsøgte at holde folk væk fra vandet.
Ingrid så, hvordan desperate østberlinere maste sig forbi og sprang i for at komme over til den vestlige bred. Her stod en ophidset menneskemængde, der måtte redde flygtningene op.
I mængden stod også Ingrids far, der boede i vest. Med råb og fagter aftalte de to at mødes ved en bro et stykke borte. Kun en enkelt ung østtysk soldat stod posteret henne ved broen.
Ophidsede berlinere overdængede ham med skældsord, så han krympede sig af skam. Soldaten kunne intet stille op mod de mange, som maste sig over grænsen her. Ingrid overvejede situationen.
“Skal jeg også flygte?” spurgte hun.
“Lad være med det”, svarede hendes far.
“Det her finder Amerika sig ikke i!”
Han tog fejl. Den 13. august 1961 blev begyndelsen på et 28 år langt mareridt, hvor Berlin var delt af en næsten uovervindelig mur med bevæbnede vagter. Op mod 200 mennesker mistede livet i forsøget på at krydse den.
Tidligere østberlinere fortæller om Muren

Nabo til Muren
Lærerinden Ingrid Taegner boede ved Landwehr-kanalen mellem bydelene Kreuzberg og Treptow, hvor Muren stod.

Flugthjælperen
Østberlineren Reinhard Spiller studerede i Vestberlin. Da Muren kom, var han nødt til at flygte. Siden hjalp han 50 andre over.

Vagt ved Muren
Som 20-årig værnepligtig kom Richard Hebstreit til grænse-tropperne i Østberlin.

Mur-professoren
Leo Schmidt er professor i fortidsminder ved universitetet i Cottbus. I 2007-2010 deltog han i et forskningsprojekt om Muren.
Højt spil i Centralkomitéen
For den østtyske stat var Muren et livsnødvendigt redskab til at stoppe den konstante udvandring, der truede med at tømme det socialistiske land for indbyggere.
Siden grundlæggelsen i 1949 var godt 2,7 millioner stukket af – mange af dem højt kvalificerede håndværkere, læger og ingeniører. Og strømmen var tilsyneladende ikke til at stoppe.
I sommeren 1961 satte flygtningene ny rekord med 30.000 tilfælde af “republikflugt” om måneden – den østtyske straffelovs trusler gjorde intet indtryk: “Den, som uden tilladelse forlader Den Tyske Demokratiske Republiks område, straffes med fængsel i op til tre år”.
Problemet var, at flugten var så nem. Selvom grænsen mellem de to tysklande allerede i 1952 blev lukket effektivt med etableringen af Jerntæppet, var Berlin fortsat åben for flygtningene: Her var ingen kontrol ved overgangene mellem de fire besættelseszoner, som byen var blevet delt i efter 2. verdenskrig – enhver kunne spadsere over til vest, melde sig som flygtning og blive vesttysker.
At DDR havde et problem, stod klart for landets leder, Walter Ulbricht. Siden 1954 havde han tryglet Sovjetunionen om at få lov til at lukke den frie færdsel mellem Øst- og Vestberlin, men den sovjetiske leder, Nikita Khrusjtjov, vinkede ham af hver gang.
I stedet måtte DDR forsøge at give sine indbyggere den samme høje levestandard, som vesttyskerne havde. I 1958 vedtog den østtyske regering en ny syvårsplan, der skulle sætte skub i udviklingen. “På 1.200 dage vil vi indhente og overhale Vesttyskland”, lovede regimet.
Efter tre år stod det klart, at den optimistiske syvårsplan aldrig ville holde; DDR haltede i begyndelsen af 1961 mere bagud, end da planen blev vedtaget, og masseflugten fortsatte. Hver uge forsvandt 3-5.000 indbyggere.
Men nu var der endelig hjælp at hente fra Nikita Khrusjtjov. Han ville lokke Vestmagterne væk fra Vestberlin med et løfte om at respektere området som et særligt, demilitariseret område – en såkaldt fri by. Hverken USA, Storbritannien eller Frankrig bed på, for hvis byen blev efterladt som en forsvarsløs ø, ville det blot være et spørgsmål om tid, før området var indlemmet i DDR.
For at lægge pres på Vestmagterne tillod Khrusjtjov nu at bygge en mur gennem byen, og en overgang truede han også med at overdrage ansvaret for DDRs grænser til østtyskerne. Var det sket, kunne DDR have stoppet al land- og flytrafik til Vestberlin – og forhindret Vestmagterne i at få forstærkninger frem.
Berlinmuren bliver bygget
Forberedelserne til byggeriet af Muren foregik i dybeste hemmelighed. Kun en snes østtyske topfolk var inddraget, og operationen havde end ikke et kodenavn.
Først aftenen før blev officererne i den østtyske hær orienteret, og kl. 1.00 om natten gik aktionen i gang: Sporvognsskinner blev revet op, U-baner stoppede, og østtyske soldater rullede pigtråd ud i gaderne. Ved daggry tog de første murere fat på deres arbejde.
“I første omgang blev Muren kun rejst inde i byens centrum – dér, hvor de vestlige pressefotografer var”, forklarer professor Leo Schmidt fra universitetet i Cottbus. Sammen med et stort hold kolleger har han forsket i Murens historie – et arbejde, der mundede ud i et ottebindsværk om dens tilblivelse, indretning og drift.
“Militæret foretrak at rulle pigtråd ud, men pigtråd så alt for midlertidigt ud for Ulbricht”, siger Leo Schmidt.
Der skulle en rigtig mur til. I første omgang nøjedes regimet med at rejse 8 km mur på den i alt 43 km lange grænse. Resten blev spærret af med midlertidige løsninger – som dem Ingrid Taegner blev vidne til ved Landwehr-kanalen:
“Den første dag bestod Muren bare af et tov, som soldaterne spændte ud. Efter et par dage kom et træhegn, som så blev erstattet af et pigtrådshegn. Når der var tilskuere på vestbredden, begyndte en østtysk officer med megafon at skrige op om, at Vestberlin skulle forvandles til en ‘fri by’”, husker hun i dag.

I Bernauer Strasse stod husene i Østberlin, mens fortovet lå i vest; mange flygtninge sprang derfor ud ad vinduerne – og tre mennesker styrtede i døden her. Vinduerne blev muret til i løbet af efteråret, siden blev husene revet ned.
En desperat student satser alt
Nøjagtig viden om, hvor hullerne i Muren var, kunne den 20-årige Reinhard Spiller godt have brugt. Han boede med sine forældre i Østberlin, men læste til ingeniør i Vestberlin.
Efter grænselukningen var han med ét udelukket fra at gøre sin uddannelse færdig. Mandag morgen den 14. august gik han til politiet for at høre, hvad han skulle stille op:
“Jeg fik besked på at tage ud til et landbrugskollektiv og hjælpe med årets høst, derefter skulle jeg tre år i hæren! Det kunne jeg ikke acceptere og besluttede at flygte”, fortæller Reinhard Spiller.
Næste dag strejfede han omkring langs grænsen for at finde et egnet sted. Nær overgangen Checkpoint Charlie sneg han sig ned ad en sidegade og nærmede sig tøvende et par grænsevagter. Den første vagt havde Reinhard held til at snyde sig forbi – nu var der kun én vagt tilbage mellem ham og friheden.
“Hvad ville De have gjort?” spørger Reinhard Spiller og gør et ophold i sin beretning. “Jeg smækkede ham én på siden af hovedet, og mens han var ukampdygtig, spurtede jeg over grænsen”.
De bevæbnede vagter kunne intet stille op. Havde de skudt, ville kuglerne have ramt en gruppe nysgerrige vestberlinere, der stod langs grænsen.
“Klokken var 16. Jeg var ovre, og jeg var lykkelig!” husker Reinhard Spiller.
At vagterne havde skudt, hvis de kunne, er der ingen tvivl om. Godt en uge efter Reinhard Spillers flugt blev den første flygtning dræbt. Det var en ung skrædder, der forsøgte at komme over til sit værksted i vest.
Han sprang i kanalen ved Friedrichstrasse-banegården, hvor grænsevagterne opdagede ham. Liget blev fisket op og skaffet af vejen uden familiens vidende.
DDR’s bluff mislykkes
DDR havde vist verden, at Muren var alvorligt ment – men samtidig signalerede det østtyske regime, at der var en nem vej ud af miseren: Vestmagterne skulle blot trække deres styrker ud og gøre Vestberlin til en “fri by”.
Det lød besnærende, men Vestmagterne sagde nej. De havde end ikke reageret på opførelsen af Muren; Vestmagterne betragtede den officielt som en rent østtysk sag.
Som i et pokerspil havde østtyskerne satset alt på deres bluff – nu var regimet tvunget til at leve med konsekvenserne. Under en hastig møderække i oktober 1961 skulle rammerne for færdiggørelsen og forvaltningen af Muren aftales:
“DDR havde intet langsigtet koncept. Først med opførelsen af Muren begyndte landets ledere at overveje, hvilke konsekvenser den havde”, påpeger professor Leo Schmidt.
Imens var Reinhard Spiller ved at finde sig til rette i sin nye tilværelse. Modsat hovedparten af sine landsmænd, der ikke følte sig sikre i Vestberlin og drog videre til Vesttyskland, blev Spiller i byen for at passe sine studier. I januar 1962 modtog han et brev fra sin mor: Hun fortalte, at hans far som straf for sønnens flugt var blevet fyret som kontormand. Nu var han på et lager.
“Han klarer ikke det hårde arbejde”, klagede moren. Reinhard forstod, at hans forældre skulle ud af landet, men hvordan?
De to 60-årige var alt for skrøbelige til at klare turen på egen hånd. Reinhard lavede en liste over alt det, han skulle have på plads for at redde dem: Tjene penge, tage kørekort, købe en bil, lære engelsk og få kontakt til nogle vestlige diplomater, som ikke stillede for mange spørgsmål.
Studenterne åbner et “rejsebureau”
Vreden mod Muren kogte i Vestberlin – især blandt de unge, der havde mærket en voldsom begrænsning i deres frihed, og samtidig var mange af deres kammerater blevet fanget bag Muren.
I et netværk kaldet “Rejsebureauet” forsøgte universitetsstuderende at hjælpe hinanden med at hente familiemedlemmer, kammerater og kærester over. De gravede tunneller, fandt veje gennem kloakkerne og byggede hulrum i biler.
Reinhard Spiller holdt sig for sig selv. Så få som muligt skulle vide noget om hans planer. Via nogle bekendte skaffede han sig tre østrigske diplomatpas; et gammelt familiefoto kunne bruges til at lave pasbilleder af hans forældre.
De oprindelige billeder fjernede han fra passene og klistrede sine forældres ind. De nødvendige stempler lavede han selv, og så købte han sin første bil – en gammel Cadillac: “Den var tilpas prangende til, at den kunne gå for at være en ambassadebil. De falske nummerplader lavede jeg selv”.
I aftenmørket den 8. maj 1962 kørte Spiller over grænsen. Han gjorde alt for at ligne en helt almindelig chauffør, der skulle hente sit ambassadørpar i Østberlin. Spiller parkerede bilen et par gader fra forældrenes hjem og bankede på. De sad midt i aftensmaden, da han kom, og anede intet om den forestående flugt.
“Min mor lagde forklædet, og så kørte vi. De kunne ikke tage noget med sig – ingen personlige papirer, ingen kuffert med tøj, for den kunne afsløre os i en grænsekontrol”.
Forældrene satte sig ind på det brede bagsæde, og Reinhard kørte mod overgangen Checkpoint Charlie midt i byen. Da en grænsebetjent holdt dem an, rul-lede Reinhard sideruden ned og rakte ham de tre diplomatpas som den mest naturlige ting i verden. Vagten kiggede kort på dem og vinkede bilen igennem anlægget. Alt gik som smurt.
“Jeg var ikke det mindste nervøs, for jeg følte mig højt hævet over grænsevagterne. Moralsk set havde jeg retten på min side!” siger Reinhard Spiller i dag.
Beruset af succesen besluttede han, at dette ikke skulle være sidste gang, han smuglede folk ud af Østberlin. Han havde jo samlet alle de færdigheder, en flugthjælper skal have.
“Jeg vidste, at Muren havde afskåret mange unge fra at få en uddannelse. De ville gerne til Vestberlin – og jeg var i stand til at hjælpe dem”.
Forhindringsløb i dødsstriben
I begyndelsen bestod grænsen blot af en enkelt mur. Med årene blev grænseanlægget udbygget, så det fik to mure og en bred stribe jord – “dødsstriben”. Her var alarmer, hunde og soldater, der havde ordre til at skyde. I alt 12.000 soldater samt pasbetjente, Stasi-folk og toldere gjorde tjeneste ved Berlinmuren.
Kom tæt på den sværtbevogtede mur:






1. Spærrezonen
Flere hundrede meter før selve grænseanlægget stod vagtposter og patruljer, der holdt folk ude af den såkaldte sikkerhedszone. Alle, der boede i zonen, havde en passerseddel, så de kunne komme til deres hjem.
2. Indlandsmuren
En ca. to meter høj mur, der holdt anlægget skjult og sikrede arbejdsro ved grænsen.
3. Vagttårn
Vagttårn bemandet med to grænsesoldater.
4. Vagthunde
Ca. 800 hunde var døgnet rundt spændt fast til lange løbeliner. Hundene boede i områdetog kom sjældent fri af linen.
5. Skyd for at dræbe!
Hvis flygtningen ikke kunne stoppes med andre midler, skulle grænsesoldaten bruge våben – en kalasjnikov-maskinpistol.
6. Jorden sladrer
En bred stribe jord blev revet jævnligt. Hver morgen kiggede vagterne efter fodspor – om nogen var flygtet i nattens løb.
Ingrid til forhør hos Stasi
Ingrid Taegner boede fortsat i lejligheden ved Landwehr-kanalens østlige bred med sin mand og søn. Hendes familie havde været berlinere gennem fem generationer med slægtninge spredt ud over hele byen.
Da lærerne på hendes skole blev opfordret til at underskrive en støtteerklæring til bygningen af Muren, nægtede Ingrid: “Jeg sagde, at det ville være hykleri, hvis jeg skulle hilse den lukkede grænse velkommen. Med min familiehistorie kunne jeg ikke gøre det”.
Hendes stejle holdning fik konsekvenser. Kort efter stod medarbejdere fra det hemmelige politi, Stasi, i lejligheden og endevendte alt. Selvfølgelig fandt Stasi-folkene de billeder, hun havde taget af grænsesoldaternes arbejde med Muren ved kanalen året før.
Hun kom i forhør til langt ud på natten: “Under forhøret sagde jeg, at jeg ville hjem til mit barn. ‘Åhr’, sagde officeren, ‘ham skal De ikke bekymre Dem om. Vi sørger for ham’. Dér fik jeg gåsehud”.
Truslen om at miste sin søn fik Ingrid til at underskrive forhørsprotokollen. Som en konsekvens blev hun fyret fra sin skole – hun var 26 år gammel, arbejdsløs og brændemærket for sine usocialistiske holdninger. De følgende år måtte hun klare sig med vikararbejde.
Også Ingrids mand blev anholdt af Stasi. Bagefter fortalte han om “nogle møder”, han havde holdt, og så fik han pludselig arbejde igen. Ingrid var mystificeret og fik mistanke om, at han var blevet hvervet:
“Jeg havde ikke tillid til ham mere, men vi blev sammen nogle år af nød”.
Reinhard Spillers mange køreture
De studerende fra “Rejsebureauet” havde Reinhard Spiller ingen tillid til – de var for åbenmundede, for uforsigtige. Og de mange tunneller, de gravede i Berlins sandede undergrund, var håbløst ineffektive efter hans vurdering:
“De allerfleste tunneller kunne kun bruges én gang, før de blev afsløret”.
I stedet arbejdede Reinhard på egen hånd. Han forfalskede stabler af pas og fremstillede falske nummerplader, han lejede biler og kørte jævnligt over grænsen forklædt som ambassadechauffør.
Om Stasi var på sporet af ham, anede han ikke, men han forsøgte at gardere sig ved aldrig at efterlade spor: Hans kollegieværelse havde intet navneskilt, og der lå hverken personlige papirer eller så meget som et billede af ham her.
I løbet af foråret 1963 begyndte Spiller at føle sig udbrændt. Han havde hentet 50 personer over, var plaget af konstant feber og måtte tage amfetamintabletter for at klare sine mange opgaver – studierne og arbejdet for at tjene penge til flygtningesmugleriet tog sin tid.
Oven i kom forfalskning af pas og nummerplader og selve gennemførelsen af flugten.
“Jeg tog mig af mennesker, som ikke havde nogen anden vej ud. Folk på sygehus og familier med børn”.
Reinhard gik til lægen, og dommen var klar: Han skulle indlægges omgående. På hospitalet besluttede Reinhard at det var tid at stoppe som flugthjælper og koncentrere sig om studierne. Med tiden blev han en kapacitet inden for EDB og informationsteknologi.

Fjendtlig og uforskammet. Grænsesoldaterne havde strengt forbud mod at kommunikere hen over Muren.
Grænsesoldaten fortæller
Omkring 1966 stod det klart, at den interimistiske Berlinmur ikke var effektiv nok. Det østtyske regime besluttede at modernisere dødsstriben. Den nye mur kom til at bestå af betonplader.
På denne tid tiltrådte den 20-årige metalarbejder Richard Hebstreit sin værnepligt. Han kom fra landet, men hos hæren lagde man vægt på, at en grænsesoldat ikke havde lokale venner, så Richard havnede ved Muren. De første måneder gik med militær træning og politisk skoling. Igen og igen blev den vigtige opgave som “fredens vogtere” hamret ind i hovedet på rekrutterne.
“Grænsesoldaterne havde mange forskellige opgaver: Nogle gange sad jeg hele dagen i tårnet, men der var faktisk flere soldater på patrulje i baglandet. Vi havde nøgler, så vi kunne komme op på lofterne og kigge efter flygtninge. Dengang skete det jo, at folk med bue og pil skød et reb over til Vestberlin, så de kunne fire sig over Muren”.
Når Richard alligevel var i et hus, låste han sig gerne ind i kælderen, hvor husmødre opbevarede henkogte fødevarer.
“Vi stjal som ravne, på en enkelt vagt kunne jeg spise to-tre glas kirsebær”.
Patruljen ved Muren var kedelig, derfor byggede Richard en lille transistorradio ind i sin feltflaske, så han kunne høre vestlig rockmusik i smug.
“Jeg kan stadig høre discjockeyen – You are listening to the American Forces Network, AFN”, siger Richard Hebstreit med yankee-accent.
Vagttårnene var primitivt indrettet, uden varme og toilet. Hvis soldaterne skulle forrette deres nødtørft, måtte de ringe til centralen og bede om afløsning, men hvem kunne vente? Som regel pissede soldaterne ud ad tårnets dør. Stanken i området var ubeskrivelig.
Richard var heldig. I hans tid ved grænsetropperne var han ikke tvunget til at bruge våben.
“Man skulle råbe: ‘Halt, stehen bleiben!’ Hvis flygtningene løb videre, skulle man affyre varselsskud. Og hjalp det ikke, skød man en salve foran dem. Nogle flygtninge løb simpelthen ind i kuglerne. I min tid var der også et par døde, men ikke i min enhed. Jeg er ofte blevet spurgt, hvorfor jeg ikke skød: Helt enkelt fordi der ikke kom nogen forbi”.
Soldater lokket til at dræbe
Professor Leo Schmidts forskergruppe studerede, hvad der foregik hos grænsetropperne fra 1961 til Murens fald.
“Enhver grænse kan overvindes, muren kan være så høj, det skal være – flygtningen behøver bare en stige, der er en halv meter højere. Den egentlige grænse var maskingeværet – og den krævede folk, der var villige til at skyde”.
Denne villighed blev lokket frem med små belønninger og et psykologisk trick. Hvis en soldat havde stoppet en flugt, fik han 200 østmark (godt to måneders sold) og et par dages orlov. Men der var en anden meget vigtigere motivation, forklarer Leo Schmidt:
“Man frembragte en kunstig paranoia. Allerde når de nye rekrutter ankom, blev de vist rundt og fik at vide, at ‘her er kammerat NN’s stue, han blev skudt af provokatører ved grænsen’. At det skete uhyre sjældent, spillede ingen rolle, for de værnepligtige kunne ikke efterprøve officerens påstand”.
Ifølge Leo Schmidt blev ingen af grænsesoldaterne ligefrem straffet, hvis en flygtning slap over. Men en vellykket flugt fik alligevel konsekvenser:
“Hver flugt udløste et pres nedad i befalingskæden. Kaptajner og løjtnanter fik besked på at presse deres folk mere. Det var vigtigt at sørge for, at soldaterne ikke bare skød, men også ramte!”
Og bagefter tog Stasi fat for at finde ud af, hvordan flugten kunne ske, og hvem der havde hjulpet til. Alene det at bistå til republikflugt var en strafbar handling, der gav to års fængsel.

Langt de fleste flygtninge blev fanget, længe før de nåede grænseanlægget.
Muren er blevet pinlig
Den gamle statsleder Walter Ulbricht blev i 1971 tvunget på pension, og ind trådte Erich Honecker. Den nye leder havde forstået, hvad der var galt i DDR: Landet var isoleret, og indbyggerne deprimerede.
For at lette stemningen fik landet en ekstra TV-kanal, så der blev plads til mere underholdning, og forretningerne fik et større vareudbud. De unge indbyggere skulle bindes mere effektivt til landet – det skete ved at starte et statsligt byggeprogram, så unge par lettere kunne få tildelt en lejlighed og stifte familie.
Udenrigspolitisk søgte Erich Honecker diplomatisk anerkendelse i Vesten. Men Muren stod stadig som et hæsligt monument over ufriheden midt i Berlin. “Muren var blevet pinlig for DDR”, sammenfatter professor Leo Schmidt.
“I 1961 skulle den virke afskrækkende, men nu ønskede DDR bl.a. en plads i FN, så regimet ville have så lidt mur som muligt – en statsgrænse som alle andre. Den nye mur skulle være stylet, og de nye vagttårne, der blev bygget, opfattede staten som smarte, DDR-chic”.
Omkring 1976 stod det klart, at Honeckers milde vinde ikke gav det ønskede resultat: Produktionen kunne ikke betale statens forbrug, den øgede velstand i DDR skyldtes udelukkende milliardlån optaget i Vesttyskland. En ny tung tid begyndte i DDR, troen på fremtiden var væk.
“Jeg tænkte ikke på flugt”, siger Ingrid Taegner, “for jeg havde jo min søn her, men jeg gik i indre eksil og lod, som om jeg levede et helt andet sted”.
Richard Hebstreit kunne have gjort karriere i en stor VEB (folkeejet virksomhed), men hans manglende partimedlemskab gjorde det umuligt at avancere. I stedet tog han en stilling som erhvervsrådgiver i folkeskolen.
Sin indgående viden om landets virksomheder kunne Hebstreit udnytte i sit nye job som industriel designer, hvor han løste småopgaver for virksomhederne. Han klarede sig godt som selvstændig, men løgnene og propagandaen gik ham på – fx når avisen skrev, at “forsyningen med friske fisk er blevet overopfyldt med 150 pct. i sidste kvartal”.
“DDR havde en moderne fiskerflåde, der hentede flotte torsk oppe ved Grønland, men vi fik dem aldrig. Fiskene blev solgt i Vesttyskland. Det eneste, vi fik, var makrel og sild – fiskeaffald i en dåse med rød sovs!” husker Richard Hebstreit.
Engang i 1980’erne var han til et offentligt møde med åben mikrofon – Hebstreit rakte en hånd i vejret: “Jeg sagde: ‘I skriver, at I har overopfyldt jeres fiskekvote med 150 pct., derfor forstår jeg ikke, hvorfor vores fiskeforretning har været lukket i et år!’”
Hebstreit fik besked på at sætte sig ned og klappe i. Senere fandt han ud af, at hans offentlige kritik havde fået Stasi til at interessere sig for ham.
For hvert år blev Muren udbygget, perfektioneret og gjort mere umulig at overvinde. I en tale i januar 1989 slog Erich Honecker fast, at “Muren vil bestå om 50 og 100 år. Den er nødvendig for at beskytte vores republik mod røvere”.