Berlinmuren skulle ned… bare ikke nu
Flere udkast til talen i Berlin blev afvist i opløbet. De var ikke stærke nok. Peter Robinson forsøgte flere forskellige vendinger for at udtrykke ønsket om at rive Berlinmuren ned. Først til sidst nåede han ordene, som ville gå over i historien: "Mr. Gorbachev, tear down this wall!"
Først en måned før talen skulle holdes, kom et udkast igennem til Ronald Reagan. Uden større omsvøb var Reagan glad for talen. Han kunne særligt godt lide udfordringen til Gorbatjov.
Da Reagan blev spurgt, om der var noget, han ville sige direkte til østtyskerne, som også ville kunne fange radiosignalet fra talen, svarede han kort: "Jamen, der er den passage om at rive muren ned. Den mur er nødt til at blive revet ned. Det er det jeg gerne vil sige til dem”.
Men da talen cirkulerede internt i regeringen, var der ramaskrig. Det nationale sikkerhedsråd frarådte på det kraftigste, at en så åbenlys udfordring blev sendt til Gorbatjov.
De amerikanske diplomater i Berlin protesterede også over formuleringen. Talen blev kaldt både naiv, klodset, fyldt med falske forhåbninger og unødvendigt provokerende over for Sovjetunionen.
Peter Robinson husker, hvordan der kom mindst syv forskellige alternative taleudkast fra kritikerne. Ikke én af dem opfordrede til at rive Berlinmuren ned.
Sikkerhedsrådet var principielt ikke imod at rive Berlinmuren ned, men formuleringerne, der blev præsenteret, var mere forsigtige. En af de foreslåede formuleringer var eksempelvis: “En dag vil denne grimme mur forsvinde”.
Debatten var stadig i gang, da der kun var en uge til, at talen skulle holdes. Vicestabschefen for Det Hvide Hus, Kenneth Duberstein var den sidste, der skulle prøve at overtale Reagan til at holde en forsigtig tale. Duberstein var blevet instrueret af indenrigsministeren til at fortælle, hvordan udtalelsen kunne virke provokerende og for hård mod Gorbatjov.
Duberstein indrømmede, at han selv syntes, den famøse sætning lød godt. Han sluttede af med at sige, at det var præsidenten, som havde sidste ord i sagen. Duberstein husker tydeligt præsidentens reaktion: "Han fik det der fantastiske vidende smil, og så sagde han, 'Lad os lade det blive'".