Briterne anskaffede 58 Trident-missiler for at kunne mangedoble de civile tab.

Briterne var klar til at udslette 10 mio. russere

Hidtil tophemmelige papirer fra 1970'erne viser, at briterne i tilfælde af krig ville ofre millioner af russiske civile for at afskrække Sovjetunionen.

Den britiske regering gav i slutningen af 1970'erne grønt lys for en massiv opgradering af Storbritanniens atom-våben, så landet kunne udslette mindst 10 mio. sovjetiske mænd, kvinder og børn.

Eksperternes iskolde argument var, at den ene million mennesker, briterne allerede havde nuklear kapacitet til at dræbe, ikke var nok til at afskrække Sovjetunionen fra at forsøge at erobre Vesteuropa. Det afslører en række hemmeligstemplede papirer, som forskeren Brian Burnell har fundet i The National Archives i London.

Ville udslette så mange som muligt

Dokumenterne stammer fra 1978, hvor britiske politikere og eksperter fra forsvarsministeriet diskuterede, hvorvidt landet fortsat skulle klare sig med de eksisterende Polaris-atommissiler.

En af Storbritanniens fremmeste atomvåbeneksperter, Michael Quinlan, mente, at Sovjetunionen havde en langt højere smertetærskel end Storbritannien, fordi mere end 20 mio. russere havde mistet livet under 2. verdenskrig.

“Det er langtfra sikkert, at den sovjetiske ledelse vil anse mindre end én procent af befolkningen som en utænkelig pris at betale for erobringen af Vesteuropa”, påpegede Michael Quinlan. Et andet dokument viser, at Storbritannien i tilfælde af krig ville gå efter at udslette så mange civile som muligt i bl.a. Moskva og Leningrad (det nuværende Skt. Petersborg).

Beregninger viste, at hvis atomvåbnene blev detoneret i luften over byerne, ville ca. 40 pct. af indbyggerne blive dræbt på stedet. En detonation i jordhøjde var ifølge dokumenterne at foretrække, fordi stort set alle indbyggere i så fald ville blive udslettet uden mulighed for at beskytte sig – selv i underjordiske bunkere.

En stor del af verdens a-våben findes i ubåde.

Måske er du interesseret i...

Læs også