Amerikanske medier skrev allerede i 1975, at CIA bjærgede en russisk ubåd – CIA indrømmer først nu.

CIA bjærgede sunken russisk ubåd

Efter 36 års tavshed har amerikanske myndigheder omsider indrømmet, at efterretningstjenesten CIA i 1974 bjærgede dele af en sunken russisk missil-ubåd.

Project Azorian, som missionen blev døbt, var en af den kolde krigs hemmeligste og dyreste operationer. Ifølge en intern CIA-rapport, der netop er offentliggjort, kostede missionen ca. 10 mia. nutidskroner.

Operationens mål var den russiske ubåd K-129, som sank nordvest for Hawaii i 1968. Ubåden var bevæbnet med tre missiler med atomsprænghoveder, som amerikanerne ønskede at undersøge.

I 1974 beordrede præsident Nixon et skib sendt ud for at hæve ubåden, der lå på fem kilometers dybde. Ifølge CIA-papirer blev fartøjet konstant fulgt af russiske krigsskibe, og amerikanerne blokerede bl.a. deres helikopter-platform af frygt for, at russerne ville borde skibet fra luften.

Det lykkedes at hæve dele af ubåden. Hvilke dele, amerikanerne fik fat i, er uvist, men historikerne er enige om, at de sandsynligvis ikke fik fat i russernes berygtede atom-missiler.

Måske er du interesseret i...

Læs også