I 1989 havde østtyskerne fået nok og demonstrerede mod DDR-styret.

Flygtninge fra DDR skabte kaos i Prag

I sensommeren 1989 var Tyskland delt i to: Forbundsrepublikken i vest og DDR i øst. Mange indbyggere i DDR længtes efter friheden i vest og søgte derfor asyl på Vesttysklands ambassade i Prag.

28. oktober 2014

Østtyskerne flygter fra DDR

Vesttysklands ambassade i Prag ligner en flygtningelejr – og det er lige præcis, hvad den er i september 1989.

4.000 østtyske asylansøgere har slået sig ned i ambassadens have, hvor hver en plet nu er dækket af telte.

De sanitære forhold er mildest talt uhumske, og faren for sygdomsudbrud er overhængende. Alligevel nægter asylansøgerne at forlade ambassaden. De frygter at blive sendt retur til Østtyskland af de tjekkiske myndigheder.

Andre DDR-flygtninge kører til Ungarn, hvor de frit kan krydse grænsen til Østrig og dermed vesten, fordi Ungarns reformvenlige kommuniststyre ikke vil forhindre dem i at forlade landet. Asylansøgerne har ikke denne mulighed, da de ikke ejer biler.

Berlinmuren falder

Endelig får flygtningene lov at rejse, men de må aldrig vende tilbage. Rejsen foregår via DDR i særtog med forseglede vogne.

Halvanden måned efter falder muren og dermed DDR. Pludselig må alle tyskere rejse, hvorhen de vil.

Han åbnede Berlinmurens porte

Læs artiklen om, hvordan en modig officer tog sit livs beslutning og åbnede Berlinmurens porte i Historie nr. 16/2014 her.

NB! Du skal have en profil på Historie for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i...

Læs også