Livet i det kommunistiske DDR var for mange af indbyggerne gråt og trist. Nu har den tyske forsker Ellen von den Driesch afsløret, præcis hvor galt det stod til. Hun har nemlig fået adgang til hidtil hemmeligholdte dokumenter fra det østtyske styre.
Papirerne afslører, hvor stor en andel af befolkningen der begik selvmord i perioden 1952 til 1990. Og det er hårrejsende læsning.
I løbet af de knap 40 år tog 31 ud af 100.000 østtyskere deres eget liv, hvilket var dobbelt så højt et tal som selvmordsraten i det demokratiske Vesttyskland. Den østtyske selvmordsrate var i mange år Europas højeste.
Tallene blev holdt hemmelige
De katastrofale selvmordstal blev holdt hemmelige, og styret forsøgte at foregøgle, at DDR var fuld af glade og tilfredse borgere. Von den Drieschs forskning afslører nådesløst, at ca. 200.000 østtyskere tog deres eget liv.
Kun to personer i DDR kendte sandheden: Sundhedsministeren og statslederen, som læste myndighedernes opgørelser.
Da DDR kollapsede i 1989, blev store mængder dokumenter destrueret, men ansatte fra DDR’s Centralforvaltning for Statistik gemte dokumenterne om selvmordsrater – sandsynligvis for senere at sælge dem.
Dokumenterne endte på det tyske forbundsarkiv – i stabler af usorterede papirer, hvor von den Driesch møjsommeligt pløjede dem igennem.