Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Grænsekontrol med soldater og tyskere

Forsker afslører skyhøj selvmordsrate i DDR

Østtyskland var ifølge landets ledere et socialistisk idealsamfund, men dokumenter viser, at rekordmange tog deres eget liv.

Pixelfotoexpress.de/DDRbildarchiv.de

Livet i det kommunistiske DDR var for mange af indbyggerne gråt og trist. Nu har den tyske forsker Ellen von den Driesch afsløret, præcis hvor galt det stod til. Hun har nemlig fået adgang til hidtil hemmeligholdte dokumenter fra det østtyske styre.

Papirerne afslører, hvor stor en andel af befolkningen der begik selvmord i perioden 1952 til 1990. Og det er hårrejsende læsning.

I løbet af de knap 40 år tog 31 ud af 100.000 østtyskere deres eget liv, hvilket var dobbelt så højt et tal som selvmordsraten i det demokratiske Vesttyskland. Den østtyske selvmordsrate var i mange år Europas højeste.

sorthvid portræt af Honecker

Statslederen Erich Honecker (1971-1989) var en af de få, der kendte hemmeligheden om de mange selvmord i DDR.

© Bundesarchiv, Bild 183-R0518-182/CC-BY-SA 3.0

Tallene blev holdt hemmelige

De katastrofale selvmordstal blev holdt hemmelige, og styret forsøgte at foregøgle, at DDR var fuld af glade og tilfredse borgere. Von den Drieschs forskning afslører nådesløst, at ca. 200.000 østtyskere tog deres eget liv.

Kun to personer i DDR kendte sandheden: Sundhedsministeren og statslederen, som læste myndighedernes opgørelser.
Da DDR kollapsede i 1989, blev store mængder dokumenter destrueret, men ansatte fra DDR’s Centralforvaltning for Statistik gemte dokumenterne om selvmordsrater – sandsynligvis for senere at sælge dem.

Dokumenterne endte på det tyske forbundsarkiv – i stabler af usorterede papirer, hvor von den Driesch møjsommeligt pløjede dem igennem.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul