Ullstein Bild/Ritzau Scanpix
Lajka Laika

Hvor længe overlevede hunden Laika i rummet?

Sovjetunionen sendte i 1957 et lille gadekryds i kredsløb om Jorden – og direkte ind i historiebøgerne. Men succesen blev kortvarig for rumhunden Laika.

Den 3. november 1957 – under Den Kolde Krig – blev den russiske hund Laika det første levende væsen, der gik i kredsløb om Jorden. Laikas status som rummets betvinger varede dog ikke længe, for efter blot fem til syv timer i rummet viste hunden ikke længere tegn på liv.

I første omgang holdt den sovjetiske regering tidspunktet og årsagen til Laikas død hemmelig, men det blev senere meldt ud, at rumhunden var død efter seks dage. Her var Laika blevet aflivet med en portion giftig hundemad, inden dens beholdning af ilt slap op, lød den officielle udmelding.

De første dyr i rummet

Inden det første menneske kunne begive sig ud i rummet, måtte videnskabsfolk først undersøge, hvordan rumrejser og vægtløshed påvirkede levende organismer. Derfor blev en lang række forsøgsdyr sendt ud gennem Jordens atmosfære for at bane vejen for det første rumrejsende menneske.

Bananflue
© Rolf Dietrich Brecher

1947: Bananfluer

De første dyr i rummet var en flok bananfluer. De befandt sig på en amerikansk V-2-raket, der blev affyret den 20. februar 1947. Formålet med eksperimentet var at undersøge, hvordan stråling påvirkede levende organismer i store højder. Raketten nåede 109 km op, hvorefter rumkapslen vendte tilbage til Jorden med de levende fluer.

Rhesusabe
© Jakub Halun

1949: Abe

Den 14. juni 1949 blev rhesusaben Albert II det første pattedyr i rummet om bord på en amerikansk V-2-raket. Albert overlevede ikke turen, da en faldskærm ikke foldede sig ud, og hans rumkapsel ramte landjorden med høj fart. Forskerne indsamlede data, som viste, hvordan abens hjerte og luftveje reagerede på rejsen til rummet.

Hvid mus
© Ishan Manjrekar

1950: Mus

Den første mus i rummet nåede 137 km over Jordens overflade den 31. august 1950. Desværre nåede den unavngivne gnaver ikke levende tilbage, fordi rakettens faldskærm svigtede. I de efterfølgende år sendte USA en lang række mus ud i rummet – fx blev 11 mus sendt ud i rummet i 1951.

Forsker afslørede Laikas død

Laikas virkelige skæbne blev først kendt i 2002, hvor en af de sovjetiske videnskabsfolk bag Laikas rummission stod frem. Han afslørede, at hunden var død af overophedning – og formentlig stress – efter at have fløjet rundt om Jorden fire gange.

“Det viste sig, at det var praktisk umuligt at skabe et pålideligt system til at kontrollere temperaturen under så stramme tidsrammer”, sagde forskeren Dimitri Malashenkov.

Lajka Laika

Sovjetunionen sendte 51 hunde ud i rummet. Modsat Laika vendte de fleste levende tilbage til Jorden.

© Ullstein Bild/Ritzau Scanpix

De fleste rumhunde overlevede

Laika var blot én af flere hunde, der af Sovjetunionen blev sendt ud i rummet i 1950'erne og 1960'erne.

Mens USA typisk brugte aber som forsøgsdyr under rumkapløbet, benyttede russerne sig af gadehunde. Russerne mente, at de ejerløse dyr var bedre egnet til rumrejser, idet de allerede var vant til et hårdt liv med mange strabadser. I alt sendte Sovjetunionen 51 hunde ud i rummet – 12 af dem overlevede ikke turen.

Laikas jordiske rester satte kursen mod Jorden omtrent fem måneder efter hundens død. Rumfartøjet og Laika brændte dog op i atmosfæren.

VIDEO: 10 fakta om Laika