Shutterstock & Mrrebel1453
Rød telefon over sovjetisk og amerikansk flag

Hvor mange gange blev den røde telefon brugt under den kolde krig?

For at undgå en altudslettende atomkrig besluttede USA og Sovjetunionen at etablere en direkte kommunikationslinje mellem de to lande. Linjen var dog ikke en telefon, som film og bøger ellers vil have os til at tro.

Under Cubakrisen i 1962 var verden tættere på en altudslettende atomkrig end nogensinde før, da stormagterne USA og Sovjetunionen balancerede på randen af 3. verdenskrig.

En af årsagerne til konfliktens optrapning var, at de officielle diplomatiske beskeder mellem de to lande var uhyre længe om at nå deres mål. I nogle tilfælde var beskederne undervejs i op til seks timer, selvom hvert minut talte i den tilspidsede situation.

For at undgå en lignende konflikt lagde stormagterne et 16.000 km langt kabel fra USA til Sovjet og åbnede den 30. august 1963 en direkte kommunikationslinje mellem Pentagon og Kreml.

Formålet med linjen var, at statslederne skulle kunne kommunikere hurtigt og effektivt med hinanden under internationale kriser.

Men modsat mange film og bøger, hvor statsledere ringer til hinanden via en rød telefon, har en sådan telefon aldrig eksisteret i virkeligheden.

Telefonen var en fax

I stedet foregik kommunikationen via en telegramforbindelse, der i 1986 blev erstattet af en fax.

Og hverken telegrafen eller faxen stod stille.

VIDEO: Tre gange, hvor kommunikation forhindrede en atomkrig

Video

Under den kolde krig havde USA og Sovjet kontakt med hinanden ved otte internationale kriser - bl.a. Seksdageskrigen (1967), Den afghansk-sovjetiske krig (1979-89) og Golfkrigen (1991).

Derudover kommunikerede de to lande mindst tre gange i forbindelse med bl.a. John F. Kennedys død og Apollo-rumprogrammet.

Selvom Sovjetunionen gik i opløsning i 1991, eksisterer linjen stadig - nu via et computernetværk med sikre chats og mails mellem USA og Rusland.

Linjen blev bl.a. brugt i 2003, da præsidenterne George W. Bush og Vladimir Putin diskuterede genopbygningen af Irak efter Irakkrigen.