Shutterstock
Atomkrig

Hvor mange gange har verden været på randen af en atomkrig?

“Det farligste øjeblik i menneskehedens historie” – sådan lyder en beskrivelse af cubakrisen i 1962, hvor USA og Sovjetunionen var tæt på en atomkrig. Men det var hverken første eller sidste gang.

Den 27. oktober 1962 holdt den sovjetiske flådeofficer Vasilij Arkhipov hele verdens skæbne i sine hænder.

To uger forinden havde amerikanske fly opdaget sovjetiske missil-anlæg på Cuba, som potentielt kunne ramme amerikanske byer.

USA iværksatte derfor en flådeblokade, der skulle forhindre sovjetiske militærskibe i at gå i land på Cuba. Som modsvar sendte Sovjetunionen ubåde bevæbnet med atom-torpedoer til området.

Mens Vasilij Arkhipovs ubåd lå på havbunden – omringet af amerikanske krigsskibe og uden kontakt til Moskva – blev to af hans kolleger enige om at affyre deres atom-torpedoer mod fjenden.

Trods et stort pres fra kollegerne nægtede Arkhipov dog at give angrebet grønt lys.

Atomkrig

USA og Sovjetunionen har flere gange været tæt på en altødelæggende atomkrig.

© Shutterstock

“Det farligste øjeblik i menneskets historie”

Arkhipovs afvisning reddede potentielt set verden fra en altødelæggende atomkrig mellem Sovjetunionen og USA.

“Det var ikke alene det farligste øjeblik i Den Kolde Krig – det var det farligste øjeblik i menneskehedens historie”, udtalte Arthur M. Schlesinger jr., rådgiver for præsident John F. Kennedy.

Men Arkhipovs heltedåd i 1962 var hverken første eller sidste gang, at verden var tæt på at ende i en atomkrig.

Historikerne vurderer, at USA og Sovjetunionen (senere Rusland, red.) mindst 22 gange har været på randen af en atomkonflikt – senest i 1995, hvor en russisk radar forvekslede en norsk forskningsraket med et amerikansk luftangreb.

Efter Sovjetunionens fald og afslutningen på Den Kolde Krig blev antallet af atomvåben kraftigt reduceret. Rundtom på kloden findes der dog stadig ca. 13.000 nukleare sprænghoveder, hvoraf USA og Rusland ejer ca. 90 pct.

I begyndelsen af 2022 truede Ruslands præsident, Vladimir Putin, USA og NATO med atomvåben, hvis Vesten blandede sig i invasionen af Ukraine.