U.S. Army
Sydkoreanske soldater

Hvorfor blev Syd- og Nordkorea delt op?

Opdelingen skulle egentlig have været midlertidig, men er endt med millioner af dræbte og et bittert fjendskab, som stadig truer med at bryde ud i krig.

Ét Korea blev til to mod slutningen af 2. verdenskrig, hvor USA og Sovjetunionen delte kontrollen over Den Koreanske Halvø imellem sig. Planen var, at de to områder skulle samles igen efter krigen, men rivaliseringen mellem USA og Sovjetunionen spændte ben for ethvert forsøg på at finde en politisk løsning og lappe de to Koreaer sammen igen.

Resultatet blev, at Korea i 1948 blev delt i to lande langs den 38. breddegrad. Syd for den nye grænse tog vestligsindede, anti-kommunistiske militærfolk magten med støtte fra USA. Mod nord etablerede Sovjetunionen et kommunistisk styre.

Sydkoreanske soldater

Sydkoreanerne havde både USA og FN i ryggen under Koreakrigen, som kostede mindst 2,5 mio. liv.

© U.S. Army

2,5 mio. mistede livet

Fjendskabet brød ud i lys lue i 1950, hvor Nordkorea invaderede og hurtigt erobrede store dele af Sydkorea. Det sydkoreanske militær gik – med USA i ryggen – til modangreb, og i de efterfølgende år mistede mindst 2,5 mio. mennesker livet, inden en våbenhvile igen placerede grænsen ved den 38. breddegrad i 1953.

Siden da har Syd- og Nordkorea udviklet sig i hver sin retning. Sydkorea er nu en demokratisk stat med en robust økonomi og tætte bånd til Vesten. Imens er Nordkorea blevet til en isoleret og underviklet militærstat, som stadig drømmer om at besejre naboen mod syd.