Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor eksisterer KGB stadig i Hviderusland?

Mens KGB faldt sammen med Sovjetunionen, blev en gren af sikkerhedstjenesten holdt i live i Hviderusland. Her fungerer det hemmelige politi i dag som præsidentens personlige håndlangere.

Shutterstock

Sovjetunionens hemmelige politi, KGB, blev opløst samtidig med landets fald i 1991 – undtagen i Hviderusland. Her lever KGB i bedste velgående, og KGB-agenterne fungerer som præsident Aleksandr Lukasjenkos håndlangere.

Det sovjetiske KGB trak rødder tilbage til sikkerhedstjenesten NKVD, som i årene 1934-46 stod bag massemord, tortur og terror efter direkte ordre fra Josef Stalin. I 1946 skiftede NKVD navn til KGB og begyndte i stigende grad at beskæftige sig med spionage og kontraspionage – og nedkæmpelse af ethvert optræk til oprør i Sovjetunionens 15 republikker.

Emblemet for KGB i Hviderusland ligner stort set det klassiske sovjetiske KGB-logo.

© Sagredo

Præsident styrer KGB

Mens så godt som alle de tidligere sovjetrepublikker grundlagde nye sikkerhedstjenester efter Sovjets fald i 1991, valgte Hviderusland at holde fast i fortiden. Det betød, at den gren af KGB, som i årtier havde opereret i den hviderussiske sovjetrepublik, blev forfremmet til Hvideruslands officielle sikkerhedstjeneste.

I dag står KGB under Lukasjenkos direkte kontrol og bliver bl.a. brugt til at undertrykke præsidentens politiske modstandere. Det blev senest tydeligt i maj 2021, hvor hviderussiske KGB-agenter deltog i en tvangslanding af et Ryanair-fly i Minsk, hvorefter en hviderussisk systemkritiker blev arresteret.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul