Shutterstock

Hvorfor eksisterer KGB stadig i Hviderusland?

Mens KGB faldt sammen med Sovjetunionen, blev en gren af sikkerhedstjenesten holdt i live i Hviderusland. Her fungerer det hemmelige politi i dag som præsidentens personlige håndlangere.

Sovjetunionens hemmelige politi, KGB, blev opløst samtidig med landets fald i 1991 – undtagen i Hviderusland. Her lever KGB i bedste velgående, og KGB-agenterne fungerer som præsident Aleksandr Lukasjenkos håndlangere.

Det sovjetiske KGB trak rødder tilbage til sikkerhedstjenesten NKVD, som i årene 1934-46 stod bag massemord, tortur og terror efter direkte ordre fra Josef Stalin. I 1946 skiftede NKVD navn til KGB og begyndte i stigende grad at beskæftige sig med spionage og kontraspionage – og nedkæmpelse af ethvert optræk til oprør i Sovjetunionens 15 republikker.

Emblemet for KGB i Hviderusland ligner stort set det klassiske sovjetiske KGB-logo.

© Sagredo

Præsident styrer KGB

Mens så godt som alle de tidligere sovjetrepublikker grundlagde nye sikkerhedstjenester efter Sovjets fald i 1991, valgte Hviderusland at holde fast i fortiden. Det betød, at den gren af KGB, som i årtier havde opereret i den hviderussiske sovjetrepublik, blev forfremmet til Hvideruslands officielle sikkerhedstjeneste.

I dag står KGB under Lukasjenkos direkte kontrol og bliver bl.a. brugt til at undertrykke præsidentens politiske modstandere. Det blev senest tydeligt i maj 2021, hvor hviderussiske KGB-agenter deltog i en tvangslanding af et Ryanair-fly i Minsk, hvorefter en hviderussisk systemkritiker blev arresteret.