Hvornår?
14.-28. oktober 1962
Hvor?
USA, Sovjetunionen og Cuba.
Hvordan?
Den 14. oktober fotograferer et amerikansk rekognosceringsfly en sovjetisk kernevåbenbase til mellemdistanceraketter på Cuba.
Da billederne bliver vist for USA’s præsident, John F. Kennedy, danner han et krigsråd i Det Hvide Hus. Flere af præsidentens rådgivere vil angribe basen, men Kennedy iværksætter en flådeblokade af Cuba.
Sovjetunionens leder, Nikita Khrusjtjov, forklarer, at mellemdistanceraketterne er placeret på øen for at forebygge en eventuel amerikansk invasion.
“Vi er tilfredse med at slå USA ud i første omgang”. Nikita Khrusjtjovs kommentar til Kennedys påstand om, at USA havde kapacitet til at tilintetgøre Sovjetunionen to gange.
Samtidig bliver det kendt, at sovjetiske fartøjer er på vej til Cuba med udstyr til de missiler, som allerede er opstillet på øen.
Verden holder vejret og frygter, at fartøjernes ankomst vil udløse en atomkrig mellem USA og Sovjetunionen.
Men kun nogle kilometer fra blokadelinjen vender de sovjetiske fartøjer om. Missilerne på Cuba er dog affyringsklar, men Khrusjtjov er villig til at trække dem tilbage, hvis USA lover ikke at invadere Cuba.
Til trods for at et amerikansk rekognosceringsfly skydes ned over Cuba den 27. oktober, går Kennedy med til at acceptere Khrusjtjovs krav.

Godt tre år før cubakrisen havde Nikita Khrusjtjov været på officielt statsbesøg i USA.
Hvorfor?
Fidel Castro og hans oprørsstyrker havde i 1959 styrtet den USA-støttede diktator Fulgencio Batista.
Castros regime socialiserede siden flere amerikanske virksomheder på Cuba og forbød spil og prostitution, som den amerikanske mafia havde haft stærke interesser i.
Desuden blev omfattende jordreformer gennemført, og politikken blev drejet i en socialistisk retning.
Mange af Castros modstandere flygtede til USA, hvor de agiterede for, at det cubanske regime burde styrtes.
Allerede i den sidste del af præsident Eisenhowers regeringsperiode blev der planlagt en hemmelig aktion, som den efterfølgende præsident John F. Kennedy modvilligt godkendte.
De eksil-cubanske styrkers invasion i Svinebugten på Cuba i 1961 mislykkedes, og følgen blev, at Castro bad sine sovjetiske allierede om beskyttelse mod en ny invasion.

Kennedyn murha järkytti syvästi Yhdysvaltoja ja koko maailmaa.
Hvad skete siden?
Cubakrisen bliver først løst, da USA’s præsident, John F. Kennedy, i hemmelighed indvilger i det sovjetiske krav om, at amerikanske missiler i Tyrkiet skal fjernes som modydelse for, at Sovjetunionen trækker sine kernevåben tilbage fra Cuba.
1963
En direkte telefonforbindelse mellem Det Hvide Hus i Washington og Kreml i Moskva oprettes for at undgå misforståelser under fremtidige kriser mellem de to supermagter. Forbindelsen bliver i offentligheden kendt som “den varme linje”.
1963
Den 22. november bliver John F. Kennedy skudt i Dallas. Den mistænkte Lee Harvey Oswald bliver dog dræbt, inden han kan stilles for en domstol.
I en af mange konspirationsteorier om Kennedys død udpeges eksil-cubanske kredse som ansvarlige for mordet.
1964
Nikita Khrusjtjov bliver styrtet af en gruppe kolleger i det sovjetiske politbureau.
2016
Fidel Castro dør, efter at han nogle år tidligere overlod magten til sin bror Raúl Castro.