I 1962 afprøvede Edward Teller og hans folk en a-bombes grave-egenskaber i Nevada-ørkenen og blæste derved millioner af tons radioaktivt sand op i atmosfæren.

Ny kanal skulle udgraves med brintbomber

I slutningen af 1950'erne forsøgte amerikanske forskere at udtænke ideer til alternativ brug af kernevåben. Blandt de mest vilde forslag var, at USA med brintbomber skulle grave en helt ny kanal på tværs af Panama.

Brintbomber skulle pløje kanal igennem Panama

I 1958 satte USA et højst usædvanligt projekt i gang. Operation Plovskær, som projektet blev døbt, havde til formål at finde ud af, om atomvåben kunne bruges til andet end ødelæggelse. I spidsen for projektet stod fysikeren Edward Teller, der bl.a. ønskede, at USA ved hjælp af 302 brintbomber skulle grave en ny og endnu større kanal tværs over Panama. Teller og hans folk havde nemlig prøvesprængt atombomber dybt nede i jorden, og fundet ud af, at de kunne sprænge millioner af tons jord væk.

USA foretog 27 graveforsøg med atom- og brintbomber

Edward Teller havde også planer om at sprænge en kunstig havn i Alaska og bruge atombomber til at grave efter gasforekomster i USA's bjergekæder. I alt nåede Teller og hans folk at prøvesprænge 27 kernevåben, før projektet blev standset.

Download hele den utrolige fortælling fra Historie 04/2014.VIDEO: Historiens kerneeksplosioner

I løbet af Den Kolde Krig nåede supermagterne tilsammen at prøvesprænge over 2.000 kernevåben.

Få et overblik over samtlige historiens atombombe-sprængninger i denne grafik:NB! Du skal have en profil på Historie for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i...

Læs også