Bettmann/Getty Images
cola og pepsi i rusland

Pepsi-Cola blev betalt med russiske ubåde

Under Nikita Khrusjtjov fik Pepsi tilladelse til at sælge cola i Sovjetunionen. Men ingen vestlige lande tog imod betaling i den kommunistiske stormagts valuta. I stedet tilbød russerne Pepsi en del af deres flåde.

I juli 1959 besøgte USA’s daværende vicepræsident, Richard Nixon (1913-1994), Sovjetunionen for at forhindre Den Kolde Krig i at blive varmere. Med sig bragte den senere præsident en større handelsdelegation.

Åbningen af amerikanernes messe i Moskva var dog nær gået galt, da Sovjetunionens temperamentsfulde leder, Nikita Khrusjtjov, kom op at skændes med Nixon, mens de besigtigede et amerikanskproduceret køkken udstyret med køleskab og komfur.

Pepsis vicedirektør, Donald Kendall, forsøgte at dæmpe gemytterne ved at tilbyde Khrusjtjov en smagsprøve på firmaets cola.

Den kommunistiske leder kunne lide smagen, og kort efter indgik Pepsi en aftale med det sovjetiske styre, der gav firmaet PepsiCo monopol. Ærkerivalen Coca-Cola blev først lukket ind i Sovjetunionen 26 år senere.

Fra vodka til ubåde

Et billede af Khrusjtjov, der drak Pepsi, kunne snart efter ses i mange sovjetiske aviser, og den gode reklame sikrede cola-producentens succes bag Jerntæppet.

Da den sovjetiske rubel intet var værd i Vesten, byttede russerne cola med Stolichnaya-vodka, som Pepsi blev eneforhandler af i USA. I slutningen af 1980’erne drak indbyggerne i Sovjetunionen imidlertid én milliard flasker Pepsi om året, og det efterlod amerikanerne med mere vodka, end selskabet kunne sælge.

Heldigvis havde russerne andet at bytte med. Da Den Kolde Krig ebbede ud, tilbød Sovjetunionen i 1989 Pepsi en del af sit aldrende militære isenkram: 17 ubåde samt en krydser, en fregat og en destroyer. Amerikanerne takkede ja.

For en stund ejede Pepsi derfor verdens sjettestærkeste flåde, før de noget rustne fartøjer blev solgt til en ophugger som skrot.

I forbindelse med aftalen pralede Pepsis vicedirektør, Donald Kendall, over for USA’s nationale sikkerhedsrådgiver:

“Vi afvæbner russerne hurtigere, end I gør!”