Stalin likviderede svensk holocaust-helt

I en gammel dagbog røber en tidligere KGB-chef, hvilken behandling sovjetrusserne gav en af Sveriges største helte.

Dagbogen om likvideringen var gemt væk i en væg i Serovs sommerhus og blev i år fundet af den nye ejer – hans barnebarn.

© fishki.net

En dagbog fundet i Rusland giver svar på, hvilken skæbne den svenske diplomat Raoul Wallenberg fik under 2. verdenskrig.

I 1944 reddede han tusindvis af ungarske jøder fra nazisternes gaskamre, men blev taget til fange i Budapest, og herefter er hans historie uvis.

Josef Stalin beordrede dødsstraf

Men dagbogens forfatter er ikke i tvivl.

“Jeg er helt sikker på, at Raoul Wallenberg blev likvideret i 1947”, skriver den tidligere KGB-chef Ivan A. Serov, som styrede Sovjetunionens efterretningstjeneste fra 1954 til 1958.

Hans påstand om den svenske helts død bygger på en melding fra hans forgænger om, at Josef Stalin og hans udenrigsminister havde givet ordre om dødsstraf.

Liget blev aldrig fundet

Wallenbergs lig er aldrig fundet, og den detalje giver Serov også en forklaring på. For efter likvideringen skulle sovjetiske myndigheder have sørget for en kremering af liget.

Serovs barnebarn vil nu bede den russiske sikkerhedstjeneste om at få udleveret dokumenter, der kan bekræfte Serovs udtalelser i dagbogen.

Mysteriet om Wallenberg

Sovjetiske myndigheder nægtede at kende til Wallenbergs forsvinden. Senere afslørede dokumenter fra Kreml, at sovjetrusserne tog ham til fange, men forklaringer på døds-årsagen var mange.

Raoul Wallenberg gav beskyttelsespas til ungarske jøder i 1944.

© Getty Images