Grænseovergangene mellem Tjekkoslovakiet og Vesttyskland var stærkt bevogtede i årene 1948-1989.

Udspekuleret fup-nummer: Sikkerhedstjeneste snød flygtninge

Tjekkiske myndigheder vil opspore folkene bag en djævelsk fælde, som fik flygtninge til at angive deres bedste venner under den kolde krig.

I årene efter 2. verdenskrig udtænkte Tjekkoslovakiets hemmelige politi et af den kolde krigs mest nedrige numre. I al hemmelighed opførte landets kommunistiske styre en række falske grænsestationer, som skulle overbevise tjekkoslovakiske flygtninge om, at de var nået sikkert over grænsen til Vesttyskland.

De imødekommende soldater, som iført amerikanske uniformer tog imod flygtningene, var i virkeligheden medlemmer af Tjekkoslovakiets hemmelige politi, StB.
“Det var en tragedie. Disse mennesker blev bragt ind i et område, som de troede lå i Vesten”, siger Pavel Bret til avisen The Telegraph.

Udgav sig for amerikanere

Han er direktør for Tjekkiets center for undersøgelse af kommunismens forforbrydelser. Ifølge direktøren bar medlemmerne af det hemmelige politi falske amerikanske uniformer og bad efterfølgende flygtningene om at skrive en liste over alle de mennesker, der havde hjulpet dem med flugten.

I en enkelt sag gik en falsk amerikansk officer så langt som til at dele whisky med en flygtning for at få ham til at slappe af. På den måde blev et ukendt antal flygtninge narret til at angive deres bedste venner.

“Man kan ikke nægte, at det var en udspekuleret operation”, siger Bret.

Når flygtningene havde fortalt alt, blev de og deres kontakter anholdt og ofte idømt hårde straffe.

Operationen løb i årene 1948-51, og ifølge forskerne er enkelte af bagmændene fortsat i live. De tjekkiske myndigheder vil nu ifølge The Telegraph forsøge at opspore og retsforfølge dem.

Måske er du interesseret i...

Læs også