Feltrationer under War of Jenkins' Ear: Admiral stoppede skørbug ved et tilfælde
Når flåden drog i krig, var den vitaminfattige kost mere fatal end fjenden. En admiral løste problemet ved et tilfælde.
I 1741 kan admiral Edward “Old Grog” Vernon fra den britiske flåde knap tro sine egne ører: Ifølge hans skibslæger er tilfælde af skørbug blandt hans mænd pludselig styrtdykket.
Kosten i flåden er ensformig og vitaminfattig – den består primært af grød, saltet kød og beskøjter – og skørbug er udbredt. Lægevidenskaben ved endnu ikke, at sygdommen skyldes vitaminmangel, og Vernon har ingen idé om, hvorfor sygdommen har stoppet sin hærgen blandt hans mænd.
Men han bemærker, at sygdommen er slået tilbage, samtidig med at han er begyndt at blande rom og lime i sømændenes algefyldte drikkevand for at forbedre smagen i stedet for vin eller øl, som det ellers er sædvane til søs.
Snart efter bliver drikken en fast bestanddel af alle engelske søfolks dagsration. Den får navn efter Vernons kælenavn, “Old Grog”, som han har fået pga. den frakke af grogham – silke og uld – han altid bærer.
Først små 300 år senere finder forskere ud af, at det er det høje indhold af C-vitamin, som gør limesaft effektiv mod skørbug.
Vidste du, at engelske søfolk blev kaldt “limeys”, fordi de drak grog med limesaft?