Carl Wahlbom/Nationalmuseum/NM 1028
Gustav II. Adolf dør.

Hvem deltog i Trediveårskrigen?

Nogle historikere mener, at Trediveårskrigen fra 1618 til 1648 i virkeligheden var flere forskellige og separate krige. Men stridspunktet var - naturligvis - religion.

Så godt som alle Europas stater var direkte eller indirekte involveret i Trediveårskrigen, der hærgede Centraleuropa i 1618-48.

Blandt krigens omtrent 25 parter var bl.a. Det Tysk-Romerske Rige, Frankrig, England, Spanien, Østrig, Sverige og Danmark.

Konflikten begyndte som en ­re­li­giøs borgerkrig mellem katolikker og protestanter i Det Tysk-Romerske Rige, men med tiden spredte krigen sig til hele Centraleuropa og voksede sammen med andre konflikter.

Nogle historikere har argumenteret for, at trediveårskrigen reelt bestod af flere separate krige, som overlappede hinanden.

På grund af krigens indviklede natur skiftede alliancerne også flere gange i takt med krigens udvikling.

Fx gik Danmark først i krig mod den tysk-romerske kejser, men gjorde senere tilnærmelser til kejseren for stå stærkere mod ærkefjenden Sverige.

I alt kostede konflikten op til 8 mio. liv, vurderer historikerne. Især Tyskland blev hårdt ramt af krig, syg­domme og hungersnød.

30-årskrigen tidslinje