Shutterstock
Mongolsk kriger

Hvilken hær var historiens mest brutale?

Mænd, kvinder og børn. Alle måtte løbe for livet i 1200-tallet, når Djengis Khans mongolske krigere gik til angreb og dræbte alle mennesker på deres vej.

Henrettede civile med bagbundne hænder. Torturkamre. Mishandlede og brændte lig. Verden så til med foragt og forargelse, da billeder fra den ukrainske by Butja begyndte at dukke op, efter at russiske tropper i marts 2022 trak sig ud af byen.

Lamslået kunne resten af verden bevidne den brutalitet, som indbyggerne i den ukrianske by var blevet udsat for. Den store gru og blodtørst til trods er den russiske hær dog ikke historiens mest brutale – langt fra.

Mongolerne dræbte millioner af kinesere

Hvis brutalitet kan gøres op i antallet af dræbte ofre, er Djengis Khans mongolske hær et kvalificeret bud på titlen som historiens mest brutale hær.

Selvom det kan være svært at sætte et præcist antal på ofrene for mongolernes erobringstogter, er mange historikere enige om, at omkring 40 mio. mennesker blev dræbt af mongolerne i 1200-tallet. Det svarer til ca. 10 pct.af Jordens daværende befolkning.

Historikerne kan bl.a. se i kinesiske folketællinger fra datiden, at Kinas befolkningstal faldt med flere millioner efter mongolernes invasion. Andre kilder fortæller om bjerge af menneskeknogler nær nutidens Beijing.

Mongolsk kriger

Mongolerne erobrede i 1200-tallet enorme landområder – og det kostede ca. 40 mio. mennesker livet.

© Shutterstock

Massedrab ændrede klimaet

Så mange mænd, kvinder og børn blev dræbt af mongolerne, at amerikanske forskere i 2014 kunne aflæse massedrabene direkte på historisk data over menneskehedens klimapåvirkninger.

Mongolerne reducerede nemlig Jordens befolkning i så voldsom grad, at store områder med landbrug blev lagt øde og overtaget af skove, som reducerede mængden af CO2 i atmosfæren med 700 mio. ton.

Det er en større klimapåvirkning end Den Sorte Død havde – og den tog livet af op mod halvdelen af befolkningen i Europa i 1300-tallet.