Shutterstock.com/Erik Saanila & High Contrast
Bombe

Hvor mange tyske bomber ligger der på bunden af Østersøen og Nordsøen?

Efter 2. verdenskrig besluttede sejrherrerne, at det tyske militærs våben altsammen skulle skaffes af vejen. Men den løsning, som de allierede valgte, er nu begyndt at udgøre en alvorlig sundhedsrisiko.

Da Nazityskland overgav sig i maj 1945, efterlod det tyske militær tonsvis af våben, bomber og andet krigsmateriel.

De allierede besluttede efter krigen, at stort set alt det efterladte krigsmateriel skulle destrueres for at demilitarisere Tyskland.

Det skete ved, at tyske våben, bomber og ammunition i 1945-46 blev dumpet i Østersøen og Nordsøen, fordi løsningen blev betragtet som den letteste og billigste.

Hvor mange tons krigsmateriel, som endte på havets bund, er usikkert. Men et kvalificeret bud er, at de allierede dumpede over to mio. tons bomber, granater, ammunition, våben, køretøjer og skibe.

Det meste af det militære isenkram ligger stadig på havets bund i dag og udgør nu en alvorlig sundhedsrisiko.

Undersøgelser fra den tyske del af Østersøen har vist, at giftige stoffer som fx TNT siver ud fra våbnene og bliver optaget i bl.a. fisk og skaldyr, hvorefter de potentielt kan ende hos mennesker.

VIDEO: Tag på arbejde med Østersøens bombe-jægere

Video

Tyskerne henter ammunition op

De tyske myndigheder har derfor startet et projekt, hvis mål er at hente gammel ammunition op fra havets bund for at destruere den.

Eksperter vurderer, at de tyske farvande rummer ca. 1,6 mio. tons krigsmateriel fra 2. verdenskrig.

Også i Danmark har myndighederne fået mere fokus på de gamle våben på havbunden.

Fx har Aarhus Kommune og Aarhus Universitet indledt et samarbejde med tyske forskere for at undersøge, om de mange tons våben, der blev dumpet i Aarhusbugten i kølvandet på 2. verdenskrig, er begyndt at lække farlige stoffer.