Hvorfor besatte Sovjet Afghanistan?

Hvad fik Sovjet til at invadere nabolandet Afghanistan?

Sovjetiske tanks dannede den 27. december 1979 fortrop for mindst 200.000 tropper, da de rullede ind over grænsen til Afghanistan. Rusland havde da i over 150 år haft øje på landet, som forbandt Syd- og Centralasien med Mellemøsten og gav adgang til Indien. Landet var formelt selvstændigt, men havde i årene 1879-1919 været under­ britisk kontrol.

Efter den russiske revolution købte Sovjet sig til mere og mere indflydelse i Afghanistan. I 1973 søgte USSR at styrke sin magt ved at støtte afsættelsen af kongen gennem 40 år, Zahir Shah.

Skuffende hersker

Den nye hersker, Mohammad Daoud, skuffede russerne, da han ved lov begrænsede sovjetkommunisternes indflydelse. I april 1978 blev han henrettet ved et kup, og sovjetiske militærrådgivere strømmede ind i landet.

Den islamiske modstand mod den kommunistiske dominans var stor, og modstanden ulmede i hæren. I lyset af den islamiske revolution i Iran følte Sovjetunionen­ sin magt så truet, at de i december 1979 gennemførte en invasion af Afghanistan. Mujahedinernes modstand, støttet af USA, tvang supermagten i knæ. Sovjet gav op i 1989.

Krigen kostede 13.000 sovjetiske tropper og mindst en mio. afghanere livet. Fem mio. flygtede ud af landet.