M. Evans/Scanpix
Blide

Hvorfor blev bliden opgivet?

Hvad skete der med bliden, som var middelalderens mest slagfærdige kastevåben?

Bliden blev udviklet i antikken og nåede til Europa omkring år 500 e.Kr.

Særligt franskmændene brugte det slagkraftige kastevåben i deres slag, og i 1216 nåede det til England under belejringen af Dover. Her beordrede kong Edward 1. sin chefingeniør til at udvikle den gigantiske blide Warwolf.

Overgået af den knusende kanon

Blidens slynge fungerede som en enorm katapult, som tropperne bl.a. brugte til at kaste sten, ildkugler, brændende sand eller døde dyr mod fjendens fort eller slot. Missilerne var så dødelige, at selvom kanonen fandt vej ind i kampene i 1300-tallet, var bliden det stærkeste våben.

Men udviklingen af kanonen og dens skyts tog hurtigt fart, og i løbet af 1500-tallet var de nye våben blevet så kraftfulde, at de kunne knuse fjendens mure, og overtog derfor blidens plads.

Bliden vs. kanonen

Med bliden kunne tropperne affyre op til 2.000 sten på én dag. Men blidens konstruktion krævede, at den blev bygget på stedet, og dens enorme størrelse gjorde det besværligt for tropperne at flytte på den, når den stod færdigbygget.

I løbet af 1400-tallet fik kanonerne hjul og blev derfor nemmere at håndtere. Desuden blev kanonernes kugler så effektive, at de kunne smadre fjendens mure på få dage.