Den 8. juli 2021 erklærede USA’s præsident, Joe Biden, at han ville trække de sidste amerikanske soldater ud af Afghanistan efter næsten 20 års tilstedeværelse og afslutte “en krig, der ikke kan vindes”.
Biden er ikke den første, som må indse, at Afghanistan ikke kan tæmmes. I de seneste ca. 2.500 år har en lang række stormagter erobret og forladt landet, der er blevet døbt imperiernes kirkegård.
Årsagerne til, at Afghanistan er notorisk svært at regere, skal bl.a. findes i landets geografi. Nogle af verdens højeste bjerge løber gennem Afghanistan og deler landet op i mindre, ufremkommelige bidder – bl.a. Hindu Kush og Pamir-bjergkæden. Desuden har landet stor mangel på ferskvand og har nogle af klodens tørreste egne.
Stammerne kontrollerer landet
De ufremkommelige egne er igennem historien blevet befolket af et kludetæppe af stammer og etniske grupper, som har regeret over deres egne områder. Resultatet er blevet en samling hårdføre, krigshærdede stammer, som pga. de mange invasioner og kampe har opbygget landsbyer og bosættelser, der minder om mindre fæstninger og er særdeles svære at indtage.
Stammerne indgår desuden i skiftende alliancer, som gør det svært for udefrakommende at navigere i det politiske spil i Afghanistan og etablere en central magt.