Rusland 1812

Hvorfor er forsvar lettere end angreb i krig?

Angreb er langt mere opslidende end forsvar, og derfor skal en offensiv hær bruge flere soldater. Med taktisk snilde kan en langt mindre forsvarshær derfor vende krigslykken til sin fordel.

Angreb er langt mere opslidende end forsvar, og derfor skal en offensiv hær bruge flere soldater. Med taktisk snilde kan en langt mindre forsvarshær derfor vende krigslykken til sin fordel.

Creative Commons

Når to hære drager i krig, kan et utal af faktorer afgøre udfaldet af konflikten, men en tommelfingerregel blandt militærstrateger siger, at en angribende hær skal være mindst tre gange stærkere end en hær, der forsvarer sig, for at vinde krigen. Årsagen er, at det ofte er langt mere fysisk, psykisk og moralsk krævende at angribe end at forsvare sig.

Ifølge den berømte preussiske general og militærteoretiker Carl von Clausewitz (1780-1831) vil den offensive hærs forsyningslinjer blive strakt ud, når hæren først træder ind i fjendtlige landområder. Det betyder, at linjerne vil være sårbare for angreb, og at soldaterne skal bruge flere ressourcer på at levere forsyninger til frontlinjen.

For den forsvarende part i krigen vil forsyningslinjerne derimod blive kortere og være relativt sikre, i takt med at tropperne falder tilbage og bevæger sig igennem deres egne områder. Hæren vil derfor bruge færre kræfter.

I landkrig vil kendskab til terrænet desuden være en afgørende fordel for forsvarerne, der typisk bor i de områder, som de skal forsvare. De kender derfor til detaljer i terrænet, som kan være en taktisk fordel – bl.a. floder, bakker og bjerge.

Rusland 1812

Napoleon invaderede i 1812 Rusland med en styrke på omkring en halv million mand, men størstedelen af den franske hær døde under felttoget.

© Creative Commons

Forsvar kan vendes til angreb

Selvom forsvarerne – ifølge Clausewitz – har en fordel i krig, kan en defensiv hær stadig optræde taktisk offensivt. I så fald skal soldaterne forsvare, indtil fjendens ressourcer er udtømt. Derefter kan forsvarerne gå i offensiven og besejre den nedslidte fjende.

Denne taktik blev med succes brugt af russerne under Napoleons felttog i Rusland i 1812, hvor russerne hele tiden trak sig tilbage og sled den franske hær ned, inden de gik til angreb og tog sejren.

På samme måde stod Den Røde Hær imod tyskernes fremstød under 2. verdenskrig og slog effektivt tilbage, da de tyske forsyningslinjer brød sammen.