Ronen Zvulun/REUTERS/Ritzau Scanpix
Arkæolog står med korsridder-sværd i vandkanten.

Dykker finder korsridder-sværd i Israel

Fritidsdykkeren faldt over det sjældne fund på en kyststrækning, der under korstogene var kendt som en beskyttet ankerplads.

Da fritidsdykkeren Shlomi Katzin gik i vandet ud for byen Caesarea i Israel, håbede han at se nogle flotte fisk. I stedet gjorde han et spektakulært fund i form af et langt sværd, der formentlig har tilhørt en korsridder på vej til Det Hellige Land.

Sværdet har ligget i vandet i næsten 1.000 år og er fuldkommen dækket af sedimenter af alger og snegle, der har dannet en tyk kappe uden om sværdet. Og det er det, der gør fundet så fantastisk, forklarer Jacob Sharvit, der er leder for den marinarkæologiske afdeling ved de israelske antikvitetsmyndigheder:

“Det er normalt at finde sværd, der er i dårlig stand, men dette blev fundet under vandet – og under vandet blev det bevaret i meget god stand”.

VIDEO – se sværdet her:

Ankerplads bød på flere fund

Shlomi Katzin, der fandt det ét meter lange sværd, har overrakt det til de israelske antikvitetsmyndigheder på den ene betingelse, at han må få taget et billede af sig selv med sværdet i hånden, når det engang er blevet renset og konserveret.

Foruden sværdet fandt Katzin også stenankre og rester af lerkrukker i kystområdet, der under korstogene var kendt som en sikker ankerplads i dårligt vejr. Mellem 1096 og 1272 betrådte tusindvis af korsfarere Det Hellige Land her for første gang.

Når korsridderværdet er blevet rengjort og røntgenfotograferet, skal det udstilles på det lokale museum.