Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskerne kan bekræfte, at kæben er ægte vha. en kulstof 14-datering og en sammen­ligning med kongens øvrige skelet.

Krig - Korstog

Ny forskning: Hellig konge døde af skørbug

Ny forskning viser, at en af Frankrigs vigtigste konger døde af skørbug under det ottende korstog. Hans stærke tro tillod ham nemlig ikke at spise den lokale mad, der var rig på C-vitaminer.

Ny forskning tyder på, at kong Ludvig den Hellige ikke døde af pest under det 8. korstog i 1270, som hidtil antaget, men af følgerne af skørbug.

Undersøgelser af den franske kongens kæbe foretaget af et internationalt forskerhold under ledelse af den franske rets­mediciner Philippe Charlier viser nemlig tydelige tegn på, at sygdommen angreb tænder og gummer.

Troen på Gud blev hans død

Ludvig døde under korstoget i Tunesien, og hans kæbe har i flere hundrede år været opbevaret i Notre Dame i Paris som et relikvie. Forskerne fik allernådigst lov til at undersøge kæben og kunne konstatere tegn på skørbug.

Sandsynligvis blev kongen ramt af sygdommen, fordi han nægtede at spise den lokale mad i Tunesien. Ludvig den Hellige var stærkt troende og mente, at et liv i askese bragte ham tættere på Gud.

“Han spiste ikke en varieret kost og fastede ofte. Samtidig var korsfarerne ikke særlig godt forberedte og havde hverken medbragt frugt eller grønsager på turen”, ­fortæller Charlier.

Maven er det næste der skal undersøges

Skørbug kan være dødelig, men det er langt fra sikkert, at sygdommen alene var grunden til kongens død. Istedet svækkede den kongen og gjorde ham mere modtagelig over for fx dysenteri, som rasede i korsfarernes lejr og endte med at gøre korstoget til en bragende fiasko inden for få måneder.

For at være sikre på den egentlige dødsårsag er forskernes næste skridt at ­undersøge kongens mave, som blev konserveret i en blanding af vin og urter efter hans død.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul