Ny forskning: Hellig konge døde af skørbug
Ny forskning viser, at en af Frankrigs vigtigste konger døde af skørbug under det ottende korstog. Hans stærke tro tillod ham nemlig ikke at spise den lokale mad, der var rig på C-vitaminer.

Forskerne kan bekræfte, at kæben er ægte vha. en kulstof 14-datering og en sammenligning med kongens øvrige skelet.
Ny forskning tyder på, at kong Ludvig den Hellige ikke døde af pest under det 8. korstog i 1270, som hidtil antaget, men af følgerne af skørbug.
Undersøgelser af den franske kongens kæbe foretaget af et internationalt forskerhold under ledelse af den franske retsmediciner Philippe Charlier viser nemlig tydelige tegn på, at sygdommen angreb tænder og gummer.
Troen på Gud blev hans død
Ludvig døde under korstoget i Tunesien, og hans kæbe har i flere hundrede år været opbevaret i Notre Dame i Paris som et relikvie. Forskerne fik allernådigst lov til at undersøge kæben og kunne konstatere tegn på skørbug.
Sandsynligvis blev kongen ramt af sygdommen, fordi han nægtede at spise den lokale mad i Tunesien. Ludvig den Hellige var stærkt troende og mente, at et liv i askese bragte ham tættere på Gud.
“Han spiste ikke en varieret kost og fastede ofte. Samtidig var korsfarerne ikke særlig godt forberedte og havde hverken medbragt frugt eller grønsager på turen”, fortæller Charlier.
Maven er det næste der skal undersøges
Skørbug kan være dødelig, men det er langt fra sikkert, at sygdommen alene var grunden til kongens død. Istedet svækkede den kongen og gjorde ham mere modtagelig over for fx dysenteri, som rasede i korsfarernes lejr og endte med at gøre korstoget til en bragende fiasko inden for få måneder.
For at være sikre på den egentlige dødsårsag er forskernes næste skridt at undersøge kongens mave, som blev konserveret i en blanding af vin og urter efter hans død.