Ordenens lukrative bankvirksomhed førte i 1300-tallet til dens undergang.

Tempelridderne og den ultimative skat

Beretninger om skjulte skatte har sendt tusindvis af skattejægere på livsfarlige missioner. De enorme rigdomme, som tempelridderne siges at have efterladt sig, er skattejægernes ultimative gevinst.

En oktobernat i 1307 rumlede en kortege af hestekærrer ud af Paris i ly af mørket. Mændene, der bevogtede kortegen, spejdede nervøst efter kongens soldater, og med god grund: På kærrerne var umådelige rigdomme stuvet sammen. Rigdomme fra Tempelridderordenens skatkammer.

Nogle dage senere blev kærrernes uvurderlige last ført over på en flotille af sejlskibe, der ventede i havnen i La Rochelle på den franske atlanterhavskyst. Sent om aftenen den 12. oktober sejlede flotillen ud i Biscayen. Herefter forsvandt den sporløst.

Beretningen om flugten med Tempelridderordenens skatte stammer fra frimurerdokumenter fra 1300-tallet og understøttes ikke af andre historiske dokumenter. Til gengæld har det ikke skortet på myter og vilde spekulationer om skatten, dens tilholdssted og dens beskaffenhed.

Ifølge nogle fortællinger består skatten af fabelagtige rigdomme, mens andre mener, at der er tale om intet mindre end den hellige gral.

Skjulestedet for skatten har været udpeget vidt forskellige steder, fra Pyrenæerne til en rundkirke på Bornholm, og alverdens skattejægere går stadig i tempelriddernes fodspor. For løftet om enorme rigdomme og evig berømmelse gør tempelriddernes skat besværet værd – på trods af, at det aldrig er lykkedes nogen at finde beviser for, at den rent faktisk eksisterer.

Rige og magtfulde

Ingen betvivler, at Tempelridderordenen var over-ordentlig velhavende. Den blev grundlagt som en religiøs og militær orden i 1119 for at yde beskyttelse til kristne pilgrimme på vej mod Det Hellige Land.

De første tempelriddere etablerede deres hovedkvarter lige ved Tempelbjerget i Jerusalem, i ruinerne af den legendariske og styrtende rige kong Salomons tempel. Ordenen blev erklæret en velgørende institution af paven og modtog en lind strøm af pengegaver fra velhavende støtter.

I løbet af de næste knap 200 år skabte tempelridderne en kæmpe formue. De ejede mægtige borge, store landområder, ædle metaller, juveler og relikvier. Ridderne etablerede også en tidlig form for bankforretning og lånte penge ud til bl.a. europæiske konger, hvilket gjorde dem endnu rigere.

Værdierne var forsvundet

Tempelriddernes pengeudlån skulle også blive deres undergang. Den franske kong Filip 4. var i dyb gæld til tempelridderne, og da ubegrundede rygter om kætteri i ordenen begyndte at cirkulere i 1300-tallet, så han muligheden for en total gældssanering og en massiv økonomisk saltvandsindsprøjtning til det royale skatkammer.

Den 13. oktober 1307 blev alle ordenens ledere i Frankrig arresteret og siden tortureret og henrettet. Den griske konge pressede også paven til at kræve tempelridderne arresteret over hele Europa, og på kort tid havde Filip sat en brutal stopper for en af kontinentets rigeste og mest magtfulde organisationer.

Men da kong Filip indtog tempelriddernes hvælvinger for at konfiskere deres formue, blev han slemt skuffet. Der var langt færre værdier end antaget.

En teori er, at tempelridderne havde hørt om det forestående angreb og derfor skyndte sig at få deres rigdomme af vejen til en ukendt destination.

Frimurerdokumenterne, den eneste historiske kilde, der understøtter denne teori, argumenterer for, at tempelridderne derefter satte kurs mod Skotland. Pavens bandlysning af ridderne havde ingen magt her, fordi landet var ekskomminikeret af kirken. Teorien afvises imidlertid på det kraftigste af skotske middelalder-eksperter.

Den ultimative skat

Andre teorier placerer skatten i fx Frankrig. La Madeleine-kirken i landsbyen Rennes-le-Château har i de seneste 150 år været et af de mest omtalte. Mange af teorierne har imidlertid vist sig at være baseret på fri fantasi og forfalskede dokumenter.

Rygterne om, at skatten ikke blot indeholder rigdomme, men også mytiske relikvier som den hellige gral, som Tempelridderne skulle være kommet i besiddelse af under deres ophold på Tempelbjerget i Jerusalem, bidrager til mystikken.

Der findes ikke skyggen af belæg for de mange myter og legender, der omgiver tempelriddernes rigdomme. Men det ændrer ikke på, at skatten fortsat er den mest eftertragtede af dem alle.

Arkiv: Middelalderen

1. Sensationelt fund af vikinger i Estland 2. Købmanden førte Norden ind i en ny tid 3. Top 10: Historiens mægtigste vikinger 4. Knud den Store: Yngstesønnen blev konge af Nordeuropa 5. Malteserridderne: 900 års nedtur 6. Top 10: Middelalderens største bygningsværker 7. Tiden: Middelalderens tid 8. Hvor mange ridderordener skabte korsfarerne? 9. Historisk guide: Tempelriddernes Verden 10. Den perfekte ridderborg 11. Guide: Guimarães-borgen i Portugal 12. Indvoldsorme tog livet af korsriddere 13. Top 10: Historiens bedste riddere 14. År 1206: Opfinder skrev bog om robotter 15. Vikingerne var velplejede og forfængelige 16. Hvor mange studerede på middelalderens universiteter? 17. Middelalderen: Fingerring blev brugt til giftmord 18. Barske riddere fik krigstraumer 19. Guide: Her mødte Englands værste fjende sin død 20. Middelalderens velstillede fattige 21. Tempelridderne og den ultimative skat 22. Blind konge galopperede i døden 23. Våde somre spredte Den Sorte Død 24. Franske riddere var for tunge til kamp 25. Hvornår stoppede ridderturneringer? 26. Storbyguide: Gå i kejsernes fodspor i Konstantinopel 27. Hvor langt nåede vikingerne? 28. Hvordan så de første ridderborge ud? 29. Guide: Normannernes verden 30. Tower of London - den uhyggelige fæstning 31. Korstogene: 9 gange hellig krig 32. Bordskik i middelalderen: Spyt og bøvs med stil 33. Paver forbandede Frederik 2 - de ønskede at styre verden 34. Middelalderens maskingevær 35. Massegrave afslører gåden bag den sorte død 36. Tyrkerne knuste Konstantinopel

Måske er du interesseret i...

Læs også