battlebrickcustoms.com

LEGOs kamp imod krig

Du kan få både riddere, vikinger og røvere i LEGO, men firmaet trækker grænsen ved historiske begivenheder, krig og militærvåben – der må fansene selv tage affære.

Peter Eio var lamslået. Svaret fra LEGOs hovedbestyrelse i Billund var kort og kontant: ”Ikke tale om. Det kan du godt glemme.”

Direktøren for LEGO i USA havde netop fremlagt sin ide: at producere LEGO-sæt med Star Wars-tema. Året var 1997, og den længe ventede fortsættelse til den oprindelige Star Wars trilogi – "Episode 1: Den Usynlige Fjende" – er på vej.

Vi har en mangeårig politik om ikke at udvikle sæt, der indeholder militære køretøjer. Pressechef i LEGO, Benjamin Hjort

LEGO-sæt med kampdroner og krigsfartøjer fra en galakse langt, langt væk ville blive et kæmpehit, når filmen ramte biograferne, mente Eio.

LEGOs hovedbestyrelse så andeledes på sagen og fejede forarget forslaget af bordet. At lave sæt baseret på krig brød fuldkommen med LEGOs kerneværdier, oprindeligt formuleret af LEGOs grundlægger, Ole Kirk Kristiansen.

At lave tema-sæt med ordet ”Wars” var et brud med LEGOs værdier. Først i 1999 kom de første LEGO Star Wars-sæt.

© LEGO

Regel gjaldt fra begyndelsen

Allerede i 1932, ved firmaets grundlæggelse, havde legetøjsmager Ole Kirk Kristiansen en vision om, at LEGOs legetøj var til sjov, kreativ leg. Visionen blev videreført, da firmaet fra 1950’erne udviklede sine verdenskendte plastklodser.

”Stimulering og harmonisk leg”, blev et af LEGOs 10 officielle kendetegn, formuleret af sønnen Gotfred Kirk Kristiansen i 1963, opfinderen af den klassiske legoklods.

LEGOs klodser og byggesæt med fx huse skulle udvikle barnets fantasi. Den beslutning har haft afgørende betydning for LEGOs design.

LEGO giver gerne historien et tvist. Fx når fortidens vikinger med ukorrekte horn på hjelmen kæmper mod fantasifulde drager.

© LEGO

Vikinger kæmper mod drager

Gennem tiden har LEGO også produceret historisk inspirerede tema-sæt. Bl.a. sæt nummer 7016, hvor vikinger har historisk ukorrekte horn på hjelmen og kæmper mod drager.

”Vi arbejder altid med henblik på at designe sæt og temaer, der tilskynder til kreativitet med fantasifulde historier og karakterer. Derfor inkluderer vi af og til for eksempel en drage i et sæt med vikinger, hvis vi mener, at det forbedrer børnenes legeoplevelse”, forklarer LEGOs pressechef, Benjamin Hjorth.

Selv når LEGO bevæger sig ind i historiens verden, er det altså stadigvæk det fantasifulde og kreative der tages udgangspunkt i, i stedet for et forsøg på at være historisk korrekt.

Efter protester fra fredsaktivivister trak LEGO i 2020 Technic-modellen af Bell Boeing V-22 Osprey fra markedet. Fartøjet bliver bl.a. brugt af den amerikanske flåde.

© LEGO

Krig er udelukket

Selvom LEGO opfordre til kreativ leg er det dog ét punkt, hvor legetøjskoncernen har sat grænsen. Våben og kamp er tilladt, men sæt fra historiske og nuværende militære konflikter er fuldkommen udelukket fra sortimentet.

”Vi har en mangeårig politik om ikke at udvikle sæt, der indeholder militære køretøjer. Vi skelner mellem realistiske konflikter og vold versus våbenlignende elementer i sæt, hvor det er del af en sjov og fantasifuld fortælling og ikke et realistisk scenarie”, uddyber pressechef Benjamin Hjorth.

LEGO-fans med lyst til at bygge SS-divisioner fra 2. verdenskrig eller moderne jagerfly må derfor ty til specialbyggede LEGO-sæt skabt af andre fans. Flere større firmaer sælger i dag speciallavede krigsmaskiner og mini-figurer med fx maskinpistoler skabt i LEGO. Andre firmaer har skabt deres egne kopier af LEGOs klodssystem og deler ikke LEGOs modstand imod krig.

VIDEO – Se de forbudte krigsklodser i aktion:

Firmaet som Battle Brick Customs lever af at lave specialbyggede LEGO-sæt baseret på krig.

Stjernekrig blev en bestseller

Trods afslaget på mødet i 1997 gav amerikaneren Peter Eio ikke op. I stedet gik Eio til LEGOs daværende chef, Kjeld Kirk Kristiansen, barnebarn af Ole Kirk Kristiansen.

Star Wars-sæt i LEGO-klodser skulle ikke handle om krig, men om kampen mellem det gode og det onde i et fantasi-univers, forklarede Eio LEGOs topchef.

Tanken tiltalte Kjeld Kirk Kristiansen, og Eios forslag blev gennemført trods bestyrelsens modvilje.

I 1999, da Star Wars-filmen ramte biograferne, udgjorde salget af Star Wars-sæt en sjettedel af LEGOs salg på verdensplan. Efter et katastrofeår i 1998, hvor firmaet for første gang nogensinde havde mistet penge, steg salget med 28 pct. og firmaet kunne stolt fremvise en fortjeneste på mere end en milliard kroner.

I dag er Star Wars en af LEGOs aller vigtigste afdelinger og en af årsagerne til, at firmaet i 2020 øgede sin samlede fortjeneste til 43 milliarder kroner.

Officielle LEGO-sæt baseret på virkelige krige, skal fansene dog stadig kigge længe efter.