Mongolerne blev besejret af vand
Kulde, regn og oversvømmelser slog mongolerne tilbage og reddede Europa fra Den Gyldne Hordes uovervindelige rytterhære i 1242. Det mener et internationalt forskerhold ledet af Princeton-professor.

Mongolerne gungrede ind i Europa i 1241, anført af Djenghis Khans barnebarn Batu Khan (1207-1255). Men støvet lagde sig hurtigt, da rytterkrigerne fik sumpet jord under hovene.
Polen og Ungarns ridderhære lå slagne og Europa åben for invasion, da mongolske horder i vinteren 1242 pludselig vendte hestesnuderne hjemad og trak sig tilbage fra Ungarn.
Nu mener et forskerhold ledet af professor Nicola de Cosmo fra Princeton University at have fundet en klimatisk forklaring på den sejrrige mongolleder Batu Khans overraskende retræte:
Et omslag i vejret forvandlede det centraleuropæiske sletteland til en trøstesløs sump, der var fuldstændig umuligt terræn for mongolernes frygtede rytteri.
Sumpet slette knækkede mongolerne
Forskerne har foretaget en dendro-klimatologisk undersøgelse af årringene i træer, der viser, at vinteren 1242 var særdeles kold og våd i Centraleuropa.
Klimaskiftet, der også kan spores i historiske kilder, ovesvømmede Den Ungarske Slette, og fratog de op mod 130.000 mongolerkrigere både mobilitet og græsningsmuligheder.
Derfor søgte de tilbage mod grønnere, russiske græsgange, mener forskerne.
Klimaforklaring står ikke alene
Andre historikere har peget på, at Batu Khan sandsynligvis afbrød sit erobringstogt pga. Storkhan Ögödeis død i december 1241.
Men dén forklaring er ikke nok i sig selv, mener Nicola de Cosmo, der henviser til, at Batu Khan aldrig vendte hjem til mongolernes hovedstad Karakorum for at deltage i valget af en ny storkhan.
”Klimaet var sikkert ikke den eneste faktor for tilbagetoget, men at ignorere det er som at sige, at vinteren i Rusland ikke havde nogen effekt på Napoleons hær,” siger professor de Cosmo.