Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kong Wilhelm af Preussen drømte om at blive leder af de tyske stater.

Krig

Preussen ville bestemme i Det Tyske Forbund

I 1864 er Tyskland endnu ikke ét samlet rige. I stedet er området syd for Danmark et kludetæppe af små fyrste- og kongedømmer.

Efter Napoleonskrigene i 1815 stiftede 39 tyske fyrste- og kongedømmer Det Tyske Forbund på resterne af det tidligere hellige tysk-romerske Rige.

Fra begyndelsen var det mægtige Østrig forbundets ubetingede leder, både politisk og på slagmarken. Men I løbet af 1800- tallet fik det hastigt voksende Preussen ambitioner om at spille en mere central rolle i sammenslutningen. Da Otto von Bismarck blev udnævnt til kong Wilhelms kansler i 1862, begyndte han straks at forfølge landets stormagtsdrømme.

Et af de centrale punkter for forbundet var problemerne i Slesvig og Holsten. Holsten var fuldgyldigt medlem af Det Tyske Forbund og samtidig i union med Slesvig, der reelt var dansk, men ønskede at blive medlem af den tyske sammenslutning.

Da slesvigerne bad Det Tyske Forbund om hjælp mod danskerne, tøvede Wilhelm og Bismarck derfor ikke. Krigen kunne vise sig som en mulighed for at støde Østrig af tronen som forbundets vigtigste stat. Østrig valgte også straks at hjælpe Slesvig. Drevet af ambitionen om at vise deres styrke sendte østrigerne både flåden og en hær mod Danmark.

For preusserne indvarslede krigen og ikke mindst sejren ved Dybbøl en ny æra i Det Tyske Forbund, hvor landet fremover blev den altdominerende magt.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul