Traditionel sæbesyder i Italien

Hvad lavede en sæbesyder?

Som husmor var det ikke helt ufarligt at stå for fremstillingen af sæbe tilbage i 1800-tallet. Gradvist blev det til et professionelt håndværk.

Som husmor var det ikke helt ufarligt at stå for fremstillingen af sæbe tilbage i 1800-tallet. Gradvist blev det til et professionelt håndværk.

Shutterstock

Oprindeligt var sæbe et produkt, som alle husmødre fremstillede hjemme i køkkenet. Hovedbestanddelen i sæbe er lud, som er et stærkt ætsende materiale og jævnligt førte til ætsningsulykker og blindhed.

I løbet af 1600- og 1700-tallet overtog professionelle håndværkere gradvist den småfarligeproduktion af sæbe.

Billede af sæbesyder processen
© Science & Society Picture Library

Sæbesydning er et gammelt håndværk

1. Asken var hovedingrediensen

Aske fra træsorter uden harpiks i skulle koges sammen med kalkfattigt regnvand for at frembringe sæbelud.

2. Flæsk blev kogt til grød

Fedt fra køer, grise og får blev kogt, indtil det var en ren og flydende masse.

3. Sæben simrede færdig

Lud og fedt skulle herefter koge sammen, indtil massen blev så tyktflydende, at over-fladen kunne bære et æg.

4. Sæben hærdede

Den færdige sæbe blev hældt ned i små, firkantede træforme, hvor den hærdede.

5. Indbringende biprodukt

Stearinlys fremstilles, ligesom sæbe, af dyrefedt, så mange sæbesydere producerede begge dele.