CharlineX China Collection/Imageselect

Hvad står der i Maos lille røde?

Et sammendrag af lederen af Kinas kommunistparti Mao Zedongs tanker blev udgivet i 1964 for at sikre at hæren var på den rette side.

Bogen “Citater fra formand Mao” – bedre kendt som Maos lille røde – er en samling af den kinesiske kommunistleder Mao Zedongs tanker.

Citaterne blev samlet og udgivet i lommeformat i 1964.

Formålet med bogen var i første omgang at effektivisere Kinas hær.

Det skulle ske ved at dele bogen ud til soldaterne og dermed indoktrinere dem ideologisk med citater fra Mao, som herskede over det ­kommunistiske Kina fra 1949 til sin død i 1976.

Men hurtigt blev bogen sendt ud til alle kinesere og var især populær under Kulturrevolutionen i 1960’erne, hvor Mao forsøgte at fjerne ethvert spor af borgerlig tankegang i det kinesiske samfund.

I den kamp leverede den lille bog ideologisk ammunition til de såkaldte rød­gardister, Maos unge tilhængere, som gik forrest i de borgerkrigslignende kampe i Kina.

Maos lille røde har gennem årene nået et oplag på omkring 1 mia. eksemplarer og er dermed den mest trykte bog efter Biblen.

Bogens store popularitet skyldes bl.a., at det uofficielt var et krav, at alle kinesere skulle eje og læse Maos vise ord.

I 2011 satte avisen The Independent spørgsmålstegn ved, om citaterne i bogen overhovedet tilhørte Mao.

Ifølge avisen kan ordene i virkeligheden have været udtænkt af bl.a. Maos sekretær, Hu Qiaomu.

Det kinesiske kommunistparti har i en officiel udmelding afvist historien.