Castro ville være klar, hvis USA angreb Cuba - og hyrede derfor SS-folk til at træne sine soldater.

Tidligere SS-topfolk trænede Castros soldater

Et netop frigivet efterretningsdokument viser, at Fidel Castro ansatte nazistiske SS-officerer til at forberede hans soldater på en krig mod USA.

Den cubanske kommunistleder Fidel Castro allierede sig i 1960'erne med tidligere nazistiske SS-folk i kampen mod USA. Sådan lyder meldingen i et hidtil hemmeligt dokument fra BND, den tyske efterretningstjeneste for udenrigsaffærer.

Ifølge oplysningerne skulle Castro i 1962 have kontaktet fire tidligere SS-officerer og bedt dem om at træne hans tropper. Skolingen af de cubanske soldater skulle forberede dem på en væbnet kamp imod USA, som truede med at invadere Cuba i oktober 1962.

SS blev betalt for tjenester

Ifølge BND tog to af SS-officererne imod Castros tilbud og blev angiveligt betalt et større honorar for deres specielle­ tjeneste.

Det netop offentliggjorte dokument viser også, at Castro købte 4.000 belgiske håndvåben af to mellemmænd, som havde tætte bånd til det nynazistiske miljø. Målet var tilsyneladende at gøre sig fri af ustabile våbenleverancer fra Sovjetunionen.

"Den revolutionære cubanske hær var øjensynlig ikke bange for at blive associeret med nazisme, så længe samarbejdet bidrog til dens mål", siger Bodo Hechelhammer, efterforskningschef fra BND.

Måske er du interesseret i...

Læs også