Imperial War Museum

Royal Air Force er verdens ældste luftvåben

I dag er luftvåbnet en naturlig del af militæret, men historisk set er flystyrkerne som selvstændigt værn purunge, og i starten var det kun faktisk kun briterne, der kunne se det smarte i idéen.

Det første land med et selvstændigt luftvåben var Storbritannien, der grundlagde Royal Air Force (RAF) den 1. april 1918.

Flyvemaskiner havde allerede været brugt i 1. verdenskrig, men piloterne var tilknyttet enten hæren eller flåden. Med etableringen af RAF blev luftvåbnet for første gang en selvstændig gren af et militær.

Oprettelsen af RAF skete for at gøre briternes krigsindsats i luften mere effektiv.

Siden 1912 havde en række komitéer koordineret samarbejdet mellem hærens og flådens luftstyrker, men komitéernes forslag skulle godkendes af både hæren og flåden og førte til et tungt bureaukrati, som forsinkede beslutningerne og spændte ben for bl.a. flyproduktionen.

I 1918 blev hærens og flådens flyvemaskiner samlet, og RAF kom til at råde over ca. 20.000 maskiner – heriblandt 2.000 Airco DH.9A.

Bombeflyet endte med at blive brugt af RAF helt indtil 1931.

I årene efter spredte idéen sig til flere tidligere britiske kolonier, som fulgte trop og fik deres eget selvstændige luftvåben – først Sydafrika i 1920 og Australien året efter.

Læs også: Briternes katastrofale bombning af Den Franske Skole i København i de sidste måneder af 2. verdenskrig.